‘Quality level agreement maakt software veiliger’

Het voorkomen van cybercrime is een zaak van opdrachtgevers en – nemers. Daarom zouden partijen voortaan met elkaar een quality level agreement (QLA) moeten sluiten om samen hun software veiliger te maken.
Dit stelt de Secure Software Foundation (SSF). “Binnen die QLA moeten partners afspreken aan welke standaarden hun software moet voldoen”, zegt Wim Goes van de onlangs opgerichte SSF. Werken volgens vaste standaarden is volgens Goes dé manier om het cybercriminelen moeilijker te maken. “Hoe meer er eenduidig wordt gewerkt, hoe meer kennis we op doen voor de beveiliging. Door volgens vaste standaarden te werken, geef je hackers minder kans of kun je bij een digitale aanval bepaalde delen van je systeem met gevoelige informatie beter beschermen.”

Framework voor veilige software

De SSF heeft onlangs een framework opgeleverd dat zich richt op alle belanghebbenden in de softwareketen. Opdrachtgevers krijgen met dit framework criteria voor veilige software aangereikt die zij in hun lijst van vereisten op kunnen nemen, zonder dat ze zelf inhoudelijke experts hoeven te zijn. Zij kunnen hiermee de softwareleverancier vragen om aan te tonen dat hun software veilig is, eventueel door de software te laten certificeren.
SSF verwacht dat een QLA cybercriminaliteit flink in de weg zal zitten. “Het werk van hackers zal zeker moeilijker worden”, denkt Goes, “omdat ze eerder opgespoord kunnen worden”. Hackers zien overigens nog wel meer zwakke plekken in de keten die (nog) niet door het framework worden afgedekt, zo bleek onlangs op een event van de Secure Software Foundation.

Lees ook
Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbehee1

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan de Microsoft Security Copilot Partner Private Preview. Microsoft selecteerde Qualys vanwege de lange ervaring die het bedrijf heeft met de beveiligingsoplossingen, de medewerking die het verleent aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en de hechte relatie.