Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec 390-200

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke beveiliging mee, waarvan 990 personen uit EMEA & het Verenigd Koninkrijk.


Cloud adoptie versnelt
Het gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen voor fysieke security nam de afgelopen tien jaar geleidelijk toe, maar raakt nu in een stroomversnelling. In de regio EMEA & Verenigd Koninkrijk verwacht 77% van de respondenten dat hun fysieke beveiligingssystemen de komende 5 jaar in de cloud of hybride zullen worden ingezet. Verder zegt 44% versus 24% van de wereldwijde respondenten vorig jaar, dat meer dan een kwart van hun fysieke security systemen in de cloud draait, of dat ze gebruik maken van een combinatie van cloud- en on-premise oplossingen.

Zorgen over cyberrisico’s cloud dalen
Zorgen over de cyberrisico's van cloudoplossingen namen dit jaar aanzienlijk af. Vorig jaar beschouwden eindgebruikers mogelijke cyberrisico's nog als de belangrijkste factor die hun ervan weerhield, cloudgebaseerde beveiligingssystemen te gebruiken. De respondenten hebben dit jaar mogelijke cyberbeveiligingsrisico's naar de zesde plaats verwezen, als het gaat om factoren die organisaties ervan weerhouden om beveiligingssystemen in de cloud te implementeren.


Channel partners verwachten verhoogde vraag naar cloud & hybride oplossingen
Dat eindgebruikers graag meer cloudoplossingen gebruiken, blijkt ook uit de antwoorden van channel partners. 74% van alle ondervraagde
channel partners verwacht, dat meer klanten het komende jaar cloud connectiviteit voor security zullen omarmen. In EMEA & het Verenigd Koninkrijk ligt dit percentage lager: hier verwacht 62% van de channel partners dat meer dan een kwart van de nieuwe systemen die ze de komende vijf jaar implementeren, cloud of hybrid cloud zijn.

IT & fysieke security steeds meer verbonden
De toenemende adoptie van cloudgebaseerde fysieke security systemen heeft de afgelopen jaren geleid tot een toename van cybersecurity bedreigingen, dataverwerking en compliance-eisen. Als gevolg hiervan raken IT- en fysieke security teams steeds meer met elkaar verbonden; 55% van de respondenten zegt dat de IT-afdeling toegang heeft tot fysieke security data. Door de technologische groei en de toename in remote toegang vanaf externe netwerken, zal de samenwerking tussen IT en fysieke security zich blijven ontwikkelen.

"Een hybride cloud-implementatie wordt gezien als de ideale route naar de toekomst, waarbij lokale infrastructuur naadloos wordt gecombineerd met de kracht van de cloud", zegt Christian Morin, Vice President Product Engineering/Chief Security Officer bij Genetec Inc. "Met een hybride cloud-oplossing kunnen organisaties hun fysieke beveiligingssysteem zo optimaliseren dat deze optimaal bij hun bedrijf past. En hoe de beveiligingsbehoeften zich ook ontwikkelen, hun systemen blijven flexibel en gemakkelijk aan te passen, om de organisatie voortdurend te voorzien van de mogelijkheden waaraan zij behoefte hebben."

Hybride toekomst

Het lijkt erop, dat de meeste organisaties de voorkeur geven aan een hybride aanpak waarbij ze on-premises en cloud-oplossingen combineren. 60% van de respondenten zegt dat hun organisatie streeft naar een beveiligingsstrategie die beide combineert. De overgang naar hybride systemen is al aan de gang: 15% van de eindgebruikers zegt dat hun organisatie momenteel videobewakingsdata zowel lokaal als in de cloud opslaat, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van de 4% die in het onderzoek van vorig jaar werd gerapporteerd.

Behoud van personeel
In het onderzoek werden dit jaar ook vragen gesteld over HR-gerelateerde zaken. Hieruit blijkt dat het behouden van personeel op het gebied van fysieke security, een wat minder groot probleem is in EMEA en het Verenigd Koninkrijk, in vergelijking met andere regio’s. In onze regio zegt 33% van de eindgebruikers dat het behouden van personeel in 2023 een uitdaging was, tegenover een wereldwijd gemiddelde van 39%. 

Het volledige rapport is hier te downloaden: https://www.genetec.com/a/physical-security-report

Lees ook
Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen om...

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overlappen.

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit waarom...