CISO community en CISO Platform officieel opgericht

cisocommunity_nl

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbeheer en een juiste positionering van de CISO-rol in organisaties.

CISO Platform Nederland, een ledenvereniging zonder winstoogmerk, is gelieerd aan de CISO community, maar opereert onafhankelijk en is in tegenstelling tot de CISO community niet toegankelijk voor aanbieders van security-oplossingen. In de komende weken wordt een bestuur gevormd. Vervolgens zal er een eerste bijeenkomst plaatsvinden waar de doelstellingen worden uitgewerkt.
 
“De CISO-rol is snel volwassen geworden. CISO’s rapporteren steeds vaker rechtstreeks aan de board. Cybersecurity is Chefsache geworden en dus is de tijd aangebroken voor een aparte community”, zegt Dimitri van Zantvliet, Directeur Cybersecurity en CISO bij Nederlandse Spoorwegen en een van de initiatiefnemers.
 
De nieuwe community is op 21 november tijdens CIODAY gepresenteerd. Met ondersteuning van ICT Media zullen er workshops, rondetafelgesprekken en evenementen worden georganiseerd, zoals de jaarlijkse CISODAY, die elk voorjaar wordt gehouden en waar een CISO van het Jaar wordt gekozen. Er is een openbaar contentplatform, cisocommunity.nl, waaraan binnenkort een member-only omgeving wordt toegevoegd om veilig tips en kennis uit te wisselen.
 
“Nadat wij de afgelopen twintig jaar een hechte CxO-community in Nederland hebben opgebouwd, zien we dat de CISO daarin een eigen plaats verdient. Het is dus logisch als deze vertegenwoordigd wordt door een zelfstandige community die als separate stakeholder kan fungeren”, zegt Rob Beijleveld, CEO van ICT Media.
 
Het belangrijkste doel van het initiatief is het vergroten van de cybersecurity-volwassenheid in Nederland. De community en het platform hebben tot doel cybersecurity te herpositioneren in de bestuurskamer, bij te dragen aan kennisontwikkeling, het gesprek tussen relevante stakeholders te stimuleren en een ecosysteem voor het cybersecuritydomein te creëren dat security providers helpt hun roadmaps vorm te geven.
Meer over
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1