Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

samsunggalaxys4

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relatief groot risico slachtoffer te worden van malware die specifiek voor mobiele apparaten is ontwikkeld. Meer dan 10 procent van alle slachtoffers komt uit Rusland, waarmee dit land veruit de meeste incidenten met mobiele malware kent.

Android

Vooral het Android-platform kent veel malware. Kaspersky stelt dat 98 procent van alle mobiele malware op dit platform is gericht. Gebruikers van Apple's iOS-besturingssysteem, dat gebruikt wordt op de iPhone en iPad, lopen dus relatief weinig risico slachtoffer te worden.

De mobiele malware is op te delen in twee grote groepen: SMS trojans en bankingtrojans. De eerste groep is malware die smartphones zonder toestemming van de gebruikers SMS-berichten laat versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers bouwen hierdoor ongemerkt een enorme telefoonrekening op. De opbrengsten van de betaalnummers vallen in handen van de cybercriminelen.

Bankingtrojans

Bankingtrojans richten zich op internetbankieren. De malware probeert gegevens voor internetbankieren te onderscheppen en in sommige gevallen zelfs volledig internetbankiersessies over te nemen. Via deze weg proberen de cybercriminelen geld over te schrijven van de rekening van slachtoffers.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen kunnen systemen in Nissan Leaf aansturen dankzij lek in mobiele app

Cybercriminelen kunnen systemen in Nissan Leaf aansturen dankzij lek in mobiele app

De NissanConnect EV app geeft eigenaren van Nissan Leaf’s, een elektrisch voertuig van Nissan, de mogelijkheid systemen in hun auto op afstand aan te sturen. Door een beveiligingslek in deze app krijgen echter niet alleen eigenaren van Nissan deze mogelijkheid, maar kunnen ook cybercriminelen de voertuigen aansturen. Het beveiligingslek is ontdekt1

67% van security experts noemt datalek door mobiele apparaten ‘waarschijnlijk’

67% van security experts noemt datalek door mobiele apparaten ‘waarschijnlijk’

Steeds meer werknemers en managers maken gebruik van mobiele apparaten om gevoelige en vertrouwelijke bedrijfsinformatie te raadplegen. Dit brengt echter de nodige risico’s met zich mee. 67% van alle security professionals noemt het ‘waarschijnlijk’ dat hun organisatie al is getroffen door een datalek dat is veroorzaakt door mobiele apparaten. Dit1

2,3 miljoen nieuwe stukjes Android malware in 2015

2,3 miljoen nieuwe stukjes Android malware in 2015

Voor het Android platform zijn in 2015 in totaal 2,3 miljoen nieuwe malware-samples gevonden. Dit is fors meer dan in 2014, toen het aantal nog uitkwam op ruim 1,5 miljoen nieuwe samples. Naar verwachting zet de stijging in 2016 door. Dit meldt beveiligingsbedrijf G DATA in het G DATA Mobile Malware Rapport. Bijna 63% van alle Europese smartphoneg1