Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

samsunggalaxys4

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relatief groot risico slachtoffer te worden van malware die specifiek voor mobiele apparaten is ontwikkeld. Meer dan 10 procent van alle slachtoffers komt uit Rusland, waarmee dit land veruit de meeste incidenten met mobiele malware kent.

Android

Vooral het Android-platform kent veel malware. Kaspersky stelt dat 98 procent van alle mobiele malware op dit platform is gericht. Gebruikers van Apple's iOS-besturingssysteem, dat gebruikt wordt op de iPhone en iPad, lopen dus relatief weinig risico slachtoffer te worden.

De mobiele malware is op te delen in twee grote groepen: SMS trojans en bankingtrojans. De eerste groep is malware die smartphones zonder toestemming van de gebruikers SMS-berichten laat versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers bouwen hierdoor ongemerkt een enorme telefoonrekening op. De opbrengsten van de betaalnummers vallen in handen van de cybercriminelen.

Bankingtrojans

Bankingtrojans richten zich op internetbankieren. De malware probeert gegevens voor internetbankieren te onderscheppen en in sommige gevallen zelfs volledig internetbankiersessies over te nemen. Via deze weg proberen de cybercriminelen geld over te schrijven van de rekening van slachtoffers.

Meer over
Lees ook
Mobiel werken leidt tot grote securityrisico’s voor managers

Mobiel werken leidt tot grote securityrisico’s voor managers

C-level managers, waaronder CEO’s, lopen tijdens mobiel werken een groot risico te worden gehackt. Cafés en koffiehuizen zijn het meest risicovol, volgens 42% van de respondenten, gevolgd door luchthavens (30%), hotels (16%), conferentiecentra (7%) en vliegtuigen (4%). Dit blijkt uit het iPass Mobile Security Report 2017 van iPass. Dit rapport is1

ENISA publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps

ENISA publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps

Het European Agency for Network and Information Security (ENISA) publiceert een vernieuwde versie van de Smartphone Development Guidelines. In het document wordt uiteengezet hoe ontwikkelaars mobiele applicaties veiliger kunnen maken en kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. In het vernieuwde rapport zijn nieuwe secties toegevoegd over recente o1

Bedrijven besteden te weinig aandacht aan veilig mobiel werken

Bedrijven besteden te weinig aandacht aan veilig mobiel werken

93% van de bedrijven vindt het belangrijk dat onbevoegden geen toegang hebben tot bedrijfsinformatie. Het is dan ook opvallend dat in de praktijk slechts 19% daadwerkelijk grip heeft op veilig mobiel werken. Ongeveer 70% verwacht dat het in hun organisatie niet zo’n vaart zal lopen met mobiele “bedrijfsinformatieongevallen”, terwijl de praktijk an1