Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

samsunggalaxys4

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relatief groot risico slachtoffer te worden van malware die specifiek voor mobiele apparaten is ontwikkeld. Meer dan 10 procent van alle slachtoffers komt uit Rusland, waarmee dit land veruit de meeste incidenten met mobiele malware kent.

Android

Vooral het Android-platform kent veel malware. Kaspersky stelt dat 98 procent van alle mobiele malware op dit platform is gericht. Gebruikers van Apple's iOS-besturingssysteem, dat gebruikt wordt op de iPhone en iPad, lopen dus relatief weinig risico slachtoffer te worden.

De mobiele malware is op te delen in twee grote groepen: SMS trojans en bankingtrojans. De eerste groep is malware die smartphones zonder toestemming van de gebruikers SMS-berichten laat versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers bouwen hierdoor ongemerkt een enorme telefoonrekening op. De opbrengsten van de betaalnummers vallen in handen van de cybercriminelen.

Bankingtrojans

Bankingtrojans richten zich op internetbankieren. De malware probeert gegevens voor internetbankieren te onderscheppen en in sommige gevallen zelfs volledig internetbankiersessies over te nemen. Via deze weg proberen de cybercriminelen geld over te schrijven van de rekening van slachtoffers.

Meer over
Lees ook
G DATA lanceert VPN-functie in Mobile Internet Security

G DATA lanceert VPN-functie in Mobile Internet Security

G DATA maakt bekend een VPN-functie te integreren in zijn nieuwe Mobile Internet Security voor Android en iOS. Hiermee kunnen gebruikers via een virtueel privénetwerk (VPN) surfen op internet via openbare wifi-netwerken, zonder het risico te lopen dat hun wachtwoorden, bezorgadressen of accountgegevens gestolen kunnen worden. Mobile Internet Secur1

Een op de vijf bedrijven zet mobiele security in

Een op de vijf bedrijven zet mobiele security in

Slechts 21% van organisaties in de EMEA-regio gebruikt voorzieningen voor het beveiligen van mobiele apparaten als smartphones en tablets. Wel populaire beveiligingsmethoden zijn antivirus (91%), firewall (85%) en backups (77%). Ook antispam en authenticatie van gebruikers zijn veelvoorkomend, met een adoptiegraad van respectievelijk 64% en 58%. D1

ESET helpt Youfone-gebruikers mobiele en vaste apparaten te beveiligen

ESET helpt Youfone-gebruikers mobiele en vaste apparaten te beveiligen

Abonnee's van Youfone kunnen voortaan voor twee euro per maand twee apparaten beveiligen met ESET Multi Device Security Pack-software. Deze beschermt smartphones, desktops en tablets tegen onder andere phishing, malware, spam en diefstal. De twee partijen hebben hiervoor een partnerovereenkomst afgesloten. Smartphones spelen een grote rol in het d1