Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

samsunggalaxys4

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relatief groot risico slachtoffer te worden van malware die specifiek voor mobiele apparaten is ontwikkeld. Meer dan 10 procent van alle slachtoffers komt uit Rusland, waarmee dit land veruit de meeste incidenten met mobiele malware kent.

Android

Vooral het Android-platform kent veel malware. Kaspersky stelt dat 98 procent van alle mobiele malware op dit platform is gericht. Gebruikers van Apple's iOS-besturingssysteem, dat gebruikt wordt op de iPhone en iPad, lopen dus relatief weinig risico slachtoffer te worden.

De mobiele malware is op te delen in twee grote groepen: SMS trojans en bankingtrojans. De eerste groep is malware die smartphones zonder toestemming van de gebruikers SMS-berichten laat versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers bouwen hierdoor ongemerkt een enorme telefoonrekening op. De opbrengsten van de betaalnummers vallen in handen van de cybercriminelen.

Bankingtrojans

Bankingtrojans richten zich op internetbankieren. De malware probeert gegevens voor internetbankieren te onderscheppen en in sommige gevallen zelfs volledig internetbankiersessies over te nemen. Via deze weg proberen de cybercriminelen geld over te schrijven van de rekening van slachtoffers.

Meer over
Lees ook
Aantal mobiele malware infecties met 96% gestegen

Aantal mobiele malware infecties met 96% gestegen

Mobiele apparaten worden steeds vaker getroffen door malware. Het aantal mobiele malware infecties is in de eerst helft van 2016 met maar liefst 96% gestegen en bereikte in april een nieuw record. Dit blijkt uit het Nokia Threat Intelligence Report - H1 2016 van het Finse Nokia. Vooral smartphones worden relatief vaak geïnfecteerd met malware. Sma1

‘Apparaten vormen zwakke plek in beveiliging van bedrijven’

‘Apparaten vormen zwakke plek in beveiliging van bedrijven’

Apparaten blijken een zwakke plek te zijn in de beveiliging van het Nederlandse bedrijfsleven. 29 procent van de Nederlandse bedrijven heeft in 2015 met een beveiligingsprobleem te kampen gehad dat verband hield met bedrijfshardware zoals smartphones of computers. Dat blijkt uit onderzoek van Redshift Research in opdracht van technologiebedrijf HP1

Mobiele apparaten aanvallen via MDM software

Mobiele apparaten aanvallen via MDM software

In iOS 9 zijn verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat gebruikers onveilige apps installeren. Cybercriminelen kunnen echter misbruik maken van een kwetsbaarheid in Mobile Device Management (MDM) software om toch onveilige apps op zakelijke apparaten te installeren. De kwetsbaarheid is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Check Point S1