2,3 miljoen nieuwe stukjes Android malware in 2015

malware

Voor het Android platform zijn in 2015 in totaal 2,3 miljoen nieuwe malware-samples gevonden. Dit is fors meer dan in 2014, toen het aantal nog uitkwam op ruim 1,5 miljoen nieuwe samples. Naar verwachting zet de stijging in 2016 door.

Dit meldt beveiligingsbedrijf G DATA in het G DATA Mobile Malware Rapport. Bijna 63% van alle Europese smartphonegebruikers maakte vorig jaar gebruik van een Android apparaat. De populariteit van het mobiele besturingssysteem maakt helaas helaas ook steeds interessanter voor cybercriminelen. Vooral het feit dat mobiele apparaten steeds vaker worden gebruikt voor internetbankieren en het verrichten van betalingen maakt de apparaten een interessant doelwit voor aanvallers.

Voor 2016 heeft G DATA de volgende verwachtingen:

  • Evolutie in Android malware: Cybercriminelen zien mogelijkheden om smartphones te gebruiken om bij banksaldo’s te komen. Smartphones vervangen steeds vaker de desktop als het gaat om online shoppen en internetbankieren. De experts van G DATA verwachten dat er in 2016 meer en slimmere malware zal worden ontwikkeld waarmee criminelen van dit feit kunnen profiteren.
  • Het Internet of Things biedt cybercriminelen nieuwe mogelijkheden: connected auto’s, slimme fitnessbandjes, gezondheidsapps en uitgebreide domotica-netwerken – het Internet of Things wordt steeds populairder, zowel thuis als onderweg. Veel van deze apparaten werken met het Android-besturingssysteem. Criminelen gaan steeds vaker op zoek naar zwakke plekken in de slimme apparaten en hun apps, om deze te kunnen uitbuiten.
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames