Aantal mobiele malware infecties met 96% gestegen

malware

Mobiele apparaten worden steeds vaker getroffen door malware. Het aantal mobiele malware infecties is in de eerst helft van 2016 met maar liefst 96% gestegen en bereikte in april een nieuw record.

Dit blijkt uit het Nokia Threat Intelligence Report - H1 2016 van het Finse Nokia. Vooral smartphones worden relatief vaak geïnfecteerd met malware. Smartphones waren in de periode januari-juli 2016 goed voor 78% van alle mobiele malware infecties. Dit komt neer op 1 op de 120 smartphones. In april was een record aantal mobiele apparaten besmet met malware; 1,06% van de mobiele apparaten die Nokia volgt waren in deze maand met malware geïnfecteerd.

Android apparaten zijn het vaakst besmet

Opvallend is ook dat 74% van alle besmette mobiele apparaten op het Android besturingssysteem draait. 22% draait op Windows, terwijl 4% op andere platformen zoals iOS draait. Het aantal besmette Android apps dat Nokia in zijn malware database heeft opgenomen is in de eerst helft van 2016 met 75% gestegen van 5,1 miljoen exemplaren in december 2015 naar 8,9 miljoen stuks in juli 2016. De top drie meest voorkomende mobiele malware varianten zijn Uapush.A, Kasandra.B en SMSTracker. Deze zijn gezamenlijk goed voor 47% van alle infecties.

Mobiele malware wordt daarnaast steeds geavanceerder. Zo proberen nieuwe malware varianten apparaten te rooten, waarbij de rechten van de gebruiker worden uitgebreid. Dit geeft de malware de mogelijkheid de controle over geïnfecteerde apparaten verder over te nemen en zich permanent op het apparaat te nestelen.

Malware infecties via vaste breedbandverbindingen

Nokia heeft ook gekeken naar het aantal malware infecties via vaste breedbandverbindingen. In de eerste helft van 2016 was gemiddeld 12% van alle apparaten die via vaste breedbandverbindingen met internet zijn verbonden geïnfecteerd met malware. Dit is een lichte stijging ten opzichte van eind 2015, toen 11% van de apparaten besmet was. Vooral Windows PC’s en laptops van thuisgebruikers zijn vaak geïnfecteerd met malware, maar ook mobiele apparaten die via het WiFi-netwerk gebruik maken van een vaste breedbandverbindingen tellen in dit percentage mee.

Meer over
Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...