Boete voor Filipijnse bank wegens bankhack Bangladesh

(bron: FreeImages.com/Jorge Vicente)

De Filipijnse Rizal Bank krijgt een boete voor zijn rol in de hack van de centrale bank van Bangladesh. De centrale bank van de Filipijnen legt de bank een boete op van 1 miljard Filipijnse peso, omgerekend ruim 19 miljoen euro.

Dit meldt Bloomberg. De centrale bank van de Filipijnen zet niet uiteen welke overtredingen de Rizal Bank exact heeft begaan. Wel is duidelijk dat de boete verband houdt met de hack van de centrale bank van Bangladesh in februari. Bij deze cyberaanval probeerden aanvallers via frauduleuze transacties 1 miljard dollar te stelen. De aanval werd echter vroegtijdig opgemerkt door een spelfout in de naam van een rekeninghouder, die argwaan wekte bij bankmedewerkers.

Geld spoorloos verdwenen

Desondanks slaagden de aanvallers erin ruim 90 miljoen euro te stelen. Dit geld is weggesluisd via bankrekeningen in Sri Lanka, bankrekeningen bij de Rizal Bank en Filipijnse casino’s. Het geld dat de aanvallers via Sri Lanka poogden weg te sluizen is inmiddels teruggevonden. Het geld dat naar Filipijnse rekeningen is overgeschreven is echter nog steeds spoorloos verdwenen.

De Rizal Bank meldt in een eigen verklaring de boete binnen een jaar te zullen betalen. De bank wil de boete opdelen in twee betalingen van ieder 500 miljoen Filipijnse peso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.