Boete voor Filipijnse bank wegens bankhack Bangladesh

euros

De Filipijnse Rizal Bank krijgt een boete voor zijn rol in de hack van de centrale bank van Bangladesh. De centrale bank van de Filipijnen legt de bank een boete op van 1 miljard Filipijnse peso, omgerekend ruim 19 miljoen euro.

Dit meldt Bloomberg. De centrale bank van de Filipijnen zet niet uiteen welke overtredingen de Rizal Bank exact heeft begaan. Wel is duidelijk dat de boete verband houdt met de hack van de centrale bank van Bangladesh in februari. Bij deze cyberaanval probeerden aanvallers via frauduleuze transacties 1 miljard dollar te stelen. De aanval werd echter vroegtijdig opgemerkt door een spelfout in de naam van een rekeninghouder, die argwaan wekte bij bankmedewerkers.

Geld spoorloos verdwenen

Desondanks slaagden de aanvallers erin ruim 90 miljoen euro te stelen. Dit geld is weggesluisd via bankrekeningen in Sri Lanka, bankrekeningen bij de Rizal Bank en Filipijnse casino’s. Het geld dat de aanvallers via Sri Lanka poogden weg te sluizen is inmiddels teruggevonden. Het geld dat naar Filipijnse rekeningen is overgeschreven is echter nog steeds spoorloos verdwenen.

De Rizal Bank meldt in een eigen verklaring de boete binnen een jaar te zullen betalen. De bank wil de boete opdelen in twee betalingen van ieder 500 miljoen Filipijnse peso.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1