Boete voor Filipijnse bank wegens bankhack Bangladesh

euros

De Filipijnse Rizal Bank krijgt een boete voor zijn rol in de hack van de centrale bank van Bangladesh. De centrale bank van de Filipijnen legt de bank een boete op van 1 miljard Filipijnse peso, omgerekend ruim 19 miljoen euro.

Dit meldt Bloomberg. De centrale bank van de Filipijnen zet niet uiteen welke overtredingen de Rizal Bank exact heeft begaan. Wel is duidelijk dat de boete verband houdt met de hack van de centrale bank van Bangladesh in februari. Bij deze cyberaanval probeerden aanvallers via frauduleuze transacties 1 miljard dollar te stelen. De aanval werd echter vroegtijdig opgemerkt door een spelfout in de naam van een rekeninghouder, die argwaan wekte bij bankmedewerkers.

Geld spoorloos verdwenen

Desondanks slaagden de aanvallers erin ruim 90 miljoen euro te stelen. Dit geld is weggesluisd via bankrekeningen in Sri Lanka, bankrekeningen bij de Rizal Bank en Filipijnse casino’s. Het geld dat de aanvallers via Sri Lanka poogden weg te sluizen is inmiddels teruggevonden. Het geld dat naar Filipijnse rekeningen is overgeschreven is echter nog steeds spoorloos verdwenen.

De Rizal Bank meldt in een eigen verklaring de boete binnen een jaar te zullen betalen. De bank wil de boete opdelen in twee betalingen van ieder 500 miljoen Filipijnse peso.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1