Boete voor Filipijnse bank wegens bankhack Bangladesh

euros

De Filipijnse Rizal Bank krijgt een boete voor zijn rol in de hack van de centrale bank van Bangladesh. De centrale bank van de Filipijnen legt de bank een boete op van 1 miljard Filipijnse peso, omgerekend ruim 19 miljoen euro.

Dit meldt Bloomberg. De centrale bank van de Filipijnen zet niet uiteen welke overtredingen de Rizal Bank exact heeft begaan. Wel is duidelijk dat de boete verband houdt met de hack van de centrale bank van Bangladesh in februari. Bij deze cyberaanval probeerden aanvallers via frauduleuze transacties 1 miljard dollar te stelen. De aanval werd echter vroegtijdig opgemerkt door een spelfout in de naam van een rekeninghouder, die argwaan wekte bij bankmedewerkers.

Geld spoorloos verdwenen

Desondanks slaagden de aanvallers erin ruim 90 miljoen euro te stelen. Dit geld is weggesluisd via bankrekeningen in Sri Lanka, bankrekeningen bij de Rizal Bank en Filipijnse casino’s. Het geld dat de aanvallers via Sri Lanka poogden weg te sluizen is inmiddels teruggevonden. Het geld dat naar Filipijnse rekeningen is overgeschreven is echter nog steeds spoorloos verdwenen.

De Rizal Bank meldt in een eigen verklaring de boete binnen een jaar te zullen betalen. De bank wil de boete opdelen in twee betalingen van ieder 500 miljoen Filipijnse peso.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1