Voormalig NSA-medewerker: ‘Datalek Equation Group is een inside job’

De data van de Equation Group, een hackersgroep die banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is in werkelijkheid door een NSA-medewerker online gezet. Dit stelt een voormalig medewerker van de inlichtingendienst.

De anonieme ex-werknemer van de NSA doet zijn verhaal tegenover Motherboard. Onlangs dook op internet een aankondiging op voor een veiling van data en spionagetools die gestolen zouden zijn van de Equation Group. Deze groep wordt gezien als een zeer geavanceerde hackersgroep, die in 2015 al door Kaspersky Lab in verband werd gebracht met de NSA. De groep zou onder andere betrokken zijn geweest bij het beruchte Stuxnet virus. De data wordt te koop aangeboden door een groepering die zichzelf ‘Shadow Brokers’ noemt.

Inside job

Een voormalig medewerker van de NSA stelt dat de te koop aangeboden data in werkelijkheid niet is gestolen via een hack, maar wordt verkocht door een medewerker van de NSA. De anonieme werknemer vermoedt dan ook dat Shadow Brokers in werkelijkheid geen groepering is, maar bestaat uit één NSA-medewerker. Ook voormalig collega’s binnen de NSA zouden deze mening delen.

De medewerker stelt dat de naamgeving van directories en sommige scripts in de dump uitsluitend intern toegankelijk zijn voor de NSA. Deze data zou opgeslagen zijn op servers die niet met internet zijn verbonden, wat het kraken van deze servers aanzienlijk bemoeilijkt. Daarnaast wijst de anonieme NSA’er erop dat de uitgelekte data verschillende scripts bevat die alleen te vinden zijn op werkstations van de NSA. Deze script zouden op servers van de NSA geen functie hebben, en dan ook niet op deze servers voorkomen.

Cisco ASA firewall

Gisteren maakte een hacker al bekend een exploit uit de uitgelekte data met succes te hebben uitgevoerd op een Cisco ASA firewall. Het gaat om de ExtraBacon-exploit, die specifiek voor deze firewall is ontwikkeld.

Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere delen...

Hacker bezorgt huishoudens kerstkaart via de printer

Hacker bezorgt huishoudens kerstkaart via de printer

Niet updaten slimme apparaten vergroot risico om gehackt te worden

WatchGuard waarschuwt online shoppers voor oplichting

WatchGuard waarschuwt online shoppers voor oplichting

Met de feestdagen en Black Friday in aantocht slijpen oplichters de messen. Ook dit jaar proberen zij massaal om consumenten geld afhandig te maken en gevoelige gegevens te stelen, zo waarschuwt WatchGuard Technologies. Het IT-beveiligingsbedrijf zet de belangrijkste trucs van online oplichters op een rij. Ook geeft WatchGuard praktische tips om te...