Voormalig NSA-medewerker: ‘Datalek Equation Group is een inside job’

De data van de Equation Group, een hackersgroep die banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is in werkelijkheid door een NSA-medewerker online gezet. Dit stelt een voormalig medewerker van de inlichtingendienst.

De anonieme ex-werknemer van de NSA doet zijn verhaal tegenover Motherboard. Onlangs dook op internet een aankondiging op voor een veiling van data en spionagetools die gestolen zouden zijn van de Equation Group. Deze groep wordt gezien als een zeer geavanceerde hackersgroep, die in 2015 al door Kaspersky Lab in verband werd gebracht met de NSA. De groep zou onder andere betrokken zijn geweest bij het beruchte Stuxnet virus. De data wordt te koop aangeboden door een groepering die zichzelf ‘Shadow Brokers’ noemt.

Inside job

Een voormalig medewerker van de NSA stelt dat de te koop aangeboden data in werkelijkheid niet is gestolen via een hack, maar wordt verkocht door een medewerker van de NSA. De anonieme werknemer vermoedt dan ook dat Shadow Brokers in werkelijkheid geen groepering is, maar bestaat uit één NSA-medewerker. Ook voormalig collega’s binnen de NSA zouden deze mening delen.

De medewerker stelt dat de naamgeving van directories en sommige scripts in de dump uitsluitend intern toegankelijk zijn voor de NSA. Deze data zou opgeslagen zijn op servers die niet met internet zijn verbonden, wat het kraken van deze servers aanzienlijk bemoeilijkt. Daarnaast wijst de anonieme NSA’er erop dat de uitgelekte data verschillende scripts bevat die alleen te vinden zijn op werkstations van de NSA. Deze script zouden op servers van de NSA geen functie hebben, en dan ook niet op deze servers voorkomen.

Cisco ASA firewall

Gisteren maakte een hacker al bekend een exploit uit de uitgelekte data met succes te hebben uitgevoerd op een Cisco ASA firewall. Het gaat om de ExtraBacon-exploit, die specifiek voor deze firewall is ontwikkeld.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.