Voormalig NSA-medewerker: ‘Datalek Equation Group is een inside job’

De data van de Equation Group, een hackersgroep die banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is in werkelijkheid door een NSA-medewerker online gezet. Dit stelt een voormalig medewerker van de inlichtingendienst.

De anonieme ex-werknemer van de NSA doet zijn verhaal tegenover Motherboard. Onlangs dook op internet een aankondiging op voor een veiling van data en spionagetools die gestolen zouden zijn van de Equation Group. Deze groep wordt gezien als een zeer geavanceerde hackersgroep, die in 2015 al door Kaspersky Lab in verband werd gebracht met de NSA. De groep zou onder andere betrokken zijn geweest bij het beruchte Stuxnet virus. De data wordt te koop aangeboden door een groepering die zichzelf ‘Shadow Brokers’ noemt.

Inside job

Een voormalig medewerker van de NSA stelt dat de te koop aangeboden data in werkelijkheid niet is gestolen via een hack, maar wordt verkocht door een medewerker van de NSA. De anonieme werknemer vermoedt dan ook dat Shadow Brokers in werkelijkheid geen groepering is, maar bestaat uit één NSA-medewerker. Ook voormalig collega’s binnen de NSA zouden deze mening delen.

De medewerker stelt dat de naamgeving van directories en sommige scripts in de dump uitsluitend intern toegankelijk zijn voor de NSA. Deze data zou opgeslagen zijn op servers die niet met internet zijn verbonden, wat het kraken van deze servers aanzienlijk bemoeilijkt. Daarnaast wijst de anonieme NSA’er erop dat de uitgelekte data verschillende scripts bevat die alleen te vinden zijn op werkstations van de NSA. Deze script zouden op servers van de NSA geen functie hebben, en dan ook niet op deze servers voorkomen.

Cisco ASA firewall

Gisteren maakte een hacker al bekend een exploit uit de uitgelekte data met succes te hebben uitgevoerd op een Cisco ASA firewall. Het gaat om de ExtraBacon-exploit, die specifiek voor deze firewall is ontwikkeld.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1