Tweede Kamer-leden willen gebruik van beveiligingslekken door politie aan banden leggen

D66-Kamerlid Verhoeven, SP-Kamerlid Gesthuizen en GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren willen de bevoegdheden van de politie inperken om kwetsbaarheden in software te gebruiken om geautomatiseerde werken binnen te dringen. Hiervoor hebben de Tweede Kamerleden een amendement (docx) voor het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III ingediend.

De Tweede Kamerleden stellen dat de politie voldoende mogelijkheden heeft om zonder gebruik van kwetsbaarheden geautomatiseerde werken van verdachten binnen te dringen. “Dit amendement beperkt de bevoegdheid voor de politie om geautomatiseerde werken binnen te dringen, er mag namelijk geen gebruik worden gemaakt van kwetsbaarheden in software”, schrijven Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren in een toelichting in het amendement.

Phishing, keyloggers en brute forcing

“Het binnendringen van geautomatiseerde werken zonder gebruik van kwetsbaarheden in software kan bijvoorbeeld door middel van (spear)phishing technieken, oftewel het sturen van een misleidende email of bericht waarmee een verdachte verleid kan worden om een wachtwoord of logingegevens prijs te geven of om een technisch hulpmiddel zoals een keylogger of andere software te installeren, mits zonder het gebruik van kwetsbaarheden, waarmee vervolgens inloggegevens buitgemaakt kunnen worden. Een andere techniek is social engineering, waarmee door middel van psychologische manipulatie het uitvoeren van handelingen of het openbaar maken van vertrouwelijke informatie, zoals een wachtwoord of inloggegevens, uitgelokt kan worden. Daarnaast zijn technieken mogelijk als brute forcing, dictionary attacks of shoulder surfing.”

De Tweede Kamerleden stellen dat de noodzaak om geautomatiseerde werken binnen te dringen via kwetsbaarheden in software onvoldoende is aangetoond. Daarnaast noemen Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren deze bevoegdheid onwenselijk, aangezien kwetsbaarheden in onder andere telefoons, tablets en andere apparaten onnodig lang blijven bestaan. Dit vergroot het risico dat mensen slachtoffer worden van cybercrime.

‘Overheid krijgt belang bij onveilige apparaten’

“Hiermee zou de overheid een belang krijgen bij onveilige apparaten, zoals laptops, smartphones, wearables en computers en, gezien de brede definitie van ‘geautomatiseerde werken’, ook pacemakers, auto’s en medische apparatuur. Dit zorgt ervoor dat hackers die fouten in software vinden eerder geneigd zullen zijn om gevonden fouten te verkopen aan bedrijven als HackingTeam of Gamma International dan ze te melden aan de maker van de software zodat ze gedicht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een fout in het besturingssysteem van smartphones”, aldus Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren.

Lees ook
Gaten in Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari en Adobe Flash op 2de dag van Pwn2Own

Gaten in Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari en Adobe Flash op 2de dag van Pwn2Own

Ook op de tweede dag van de Pwn2Own-hackwedstrijd zijn meerdere kwetsbaarheden aangetroffen. Zeven verschillende hackers en beveiligingsonderzoekers wisten kwetsbaarheden te vinden in vijf verschillende producten. Sebastian Apelt en Andreas Schmidt troffen twee 'user-after-free' bugs en een kernel bug aan in Microsoft Internet Explorer. Liang Chen1

Avast blijft Windows XP tot 2017 ondersteunen

Avast blijft Windows XP tot 2017 ondersteunen

Avast maakt bekend Windows XP in ieder geval tot 2017 te blijven ondersteunen en modules gaat ontwikkelen die misbruik van kwetsbaarheden moet tegengaan. Hiermee schiet het beveiligingsbedrijf Windows XP-gebruikers die niet willen overstappen naar een nieuwere Windows-versie te hulp. Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning van Windows XP.1

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen. Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschr1