NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

spionage

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen.

Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschreven over de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaanse inlichtingendienst zou de verspreiding van de malware grotendeels hebben geautomatiseerd, waardoor medewerkers hier nauwelijks omkijken naar hebben. Ook de informatie die met behulp van de malware wordt verzameld komt grotendeels geautomatiseerd binnen.

Implants

De NSA noemt de infecties met malware zelf 'implants'. Om deze implants te maken zou de NSA misbruik maken van kwetsbaarheden in allerlei software. Denk hierbij aan bekende webbrowsers zoals Firefox en Internet, maar ook aan veelgebruikte plug-ins zoals Java en Flash. Ook valt de NSA fouten in de firmware van routers aan.

De inlichtingendienst hanteert verschillende methodes om verdachte systemen te injecten met malware. Enkele jaren geleden zette de NSA vooral spammailtjes in om systemen te infecteren. Gebruikers zijn zich vandaag de dag echter beter bewust van de risico's van spammailtjes, waardoor deze aanval in effectiviteit is gedaald. De NSA zou zich daarom steeds vaker voordoen als servers van Facebook om zo het vertrouwen van verdachten te winnen.

Server bezoeken is voldoende

Hackers van de NSA melden dat doelwitten alleen maar een server van de NSA via een webbrowser hoeven te bezoeken om besmet te raken. De hackers zijn er dan ook van overtuigd dat zij beveiligingsmaatregelen als virusscanners en firewalls zonder problemen kunnen omzeilen.

Virtual Private Networks (VPN's) hebben het imago volledige anonimiteit te kunnen garanderen op het internet. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. De NSA is namelijk in staat de versleutelde tunnels tussen de computer van een verdachte en een VPN te kraken, waarna het dataverkeer kan worden afgeluisterd. Ook een VPN is dus niet voldoende om de NSA buiten de deur te houden.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames