Tweede Kamer-leden willen gebruik van beveiligingslekken door politie aan banden leggen

D66-Kamerlid Verhoeven, SP-Kamerlid Gesthuizen en GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren willen de bevoegdheden van de politie inperken om kwetsbaarheden in software te gebruiken om geautomatiseerde werken binnen te dringen. Hiervoor hebben de Tweede Kamerleden een amendement (docx) voor het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III ingediend.

De Tweede Kamerleden stellen dat de politie voldoende mogelijkheden heeft om zonder gebruik van kwetsbaarheden geautomatiseerde werken van verdachten binnen te dringen. “Dit amendement beperkt de bevoegdheid voor de politie om geautomatiseerde werken binnen te dringen, er mag namelijk geen gebruik worden gemaakt van kwetsbaarheden in software”, schrijven Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren in een toelichting in het amendement.

Phishing, keyloggers en brute forcing

“Het binnendringen van geautomatiseerde werken zonder gebruik van kwetsbaarheden in software kan bijvoorbeeld door middel van (spear)phishing technieken, oftewel het sturen van een misleidende email of bericht waarmee een verdachte verleid kan worden om een wachtwoord of logingegevens prijs te geven of om een technisch hulpmiddel zoals een keylogger of andere software te installeren, mits zonder het gebruik van kwetsbaarheden, waarmee vervolgens inloggegevens buitgemaakt kunnen worden. Een andere techniek is social engineering, waarmee door middel van psychologische manipulatie het uitvoeren van handelingen of het openbaar maken van vertrouwelijke informatie, zoals een wachtwoord of inloggegevens, uitgelokt kan worden. Daarnaast zijn technieken mogelijk als brute forcing, dictionary attacks of shoulder surfing.”

De Tweede Kamerleden stellen dat de noodzaak om geautomatiseerde werken binnen te dringen via kwetsbaarheden in software onvoldoende is aangetoond. Daarnaast noemen Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren deze bevoegdheid onwenselijk, aangezien kwetsbaarheden in onder andere telefoons, tablets en andere apparaten onnodig lang blijven bestaan. Dit vergroot het risico dat mensen slachtoffer worden van cybercrime.

‘Overheid krijgt belang bij onveilige apparaten’

“Hiermee zou de overheid een belang krijgen bij onveilige apparaten, zoals laptops, smartphones, wearables en computers en, gezien de brede definitie van ‘geautomatiseerde werken’, ook pacemakers, auto’s en medische apparatuur. Dit zorgt ervoor dat hackers die fouten in software vinden eerder geneigd zullen zijn om gevonden fouten te verkopen aan bedrijven als HackingTeam of Gamma International dan ze te melden aan de maker van de software zodat ze gedicht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een fout in het besturingssysteem van smartphones”, aldus Verhoeven, Gesthuizen en Van Tongeren.

Lees ook
Mozilla blijkt 10 jaar lang bugs te hebben gelekt via Bugzilla

Mozilla blijkt 10 jaar lang bugs te hebben gelekt via Bugzilla

Mozilla heeft een pijnlijke fout gemaakt. Het bedrijf verzamelt kwetsbaarheden in zijn software in het bugtracking en -testsysteem Bugzilla. De beveiliging van Bugzilla blijkt echter lek, waardoor cybercriminelen maar liefst 10 jaar lang kwetsbaarheden hebben kunnen stelen uit het systeem. Mozilla heeft cybercriminelen dus indirect geholpen door d1

Zwakke schakels in beveiligingsaanpak bedrijven in kaart gebracht

Zwakke schakels in beveiligingsaanpak bedrijven in kaart gebracht

Cisco brengt de 'zwakke schakels' in de beveiligingsaanpak bij bedrijven in beeld. Denk hierbij aan verouderde software, slechte code, afgedankte computerapparatuur of fouten van gebruikers. Deze zwakke schakels bieden cybercriminelen weinig in het oog vallende kwetsbaarheden om misbruik van te maken. Daarbij gebruiken ze een scala aan geavanceerd1

Andrew Lewman: 'Het Tor Project krijgt regelmatig bugmeldingen van inlichtingendiensten'

Andrew Lewman: 'Het Tor Project krijgt regelmatig bugmeldingen van inlichtingendiensten'

Het anonimiseringsnetwerk Tor Project krijgt met regelmaat anonieme meldingen van bugs of beveiligingsproblemen binnen. Het lijkt erop dat een deel van deze meldingen van Amerikaanse en Britse geheime diensten afkomstig zijn. Dit zegt Andrew Lewman, directeur van The Tor Project, tegen de BBC. Het Tor Project is een tool waarmee internetgebruikers1