Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

snoopwall

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall.

Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software wordt door de ontwikkelaar omschreven als een 'countersurveillance app voor consumenten'. De app geeft gebruikers een overzicht van alle rechten die een individuele app heeft bemachtigd. Hierdoor is direct duidelijk of een app een verborgen agenda heeft.

Rechten blokkeren

De app stelt gebruikers niet alleen in staat te detecteren welke apps informatie over hen verzamelen, maar maakt het ook mogelijk deze praktijken direct te blokkeren. Gebruikers kunnen per app aangeven tot welke data de app toegang mag hebben. Hiermee voorkomen zij dat apps zonder goede reden bij gevoelige informatie kunnen. Denk hierbij aan contactgegevens, SMS-berichten of de geografische locatie van de gebruiker.

De ontwikkelaars van de Snoopwall stellen dat de app zonder problemen kan worden gecombineerd met andere beveiligingsoplossingen zoals anti-virusapps. De app is gelanceerd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1