Principeakkoord over opvolger Safe Harbour verdrag

De Europese Commissie en Amerikaanse overheid hebben een principeakkoord bereikt over de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Het verdrag moet de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (VS) gaan regelen en de veiligheid van Europese data in de VS waarborgen.

Dit heeft Eurocommissaris Vera Jourova maandag gezegd tegen Europarlementariërs meldt de Wall Street Journal. De Europese Commissie en de Amerikaanse overheid onderhandelen al bijna twee jaar over de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Deze onderhandelingen zijn in een versnelling terecht gekomen nadat het bestaande Safe Harbour verdrag begin deze maand door Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Het verdrag zou de veiligheid van data van Europese burgers in de Verenigde Staten onvoldoende waarborgen.

Jaarlijkse controle op inlichtingendiensten

Nu is er dus een principeakkoord bereikt over de opvolger van het verdrag. Onderdeel van het akkoord is een controle op de wijze waarop inlichtingendiensten zich toegang verschaffen tot data van burgers. Deze controle moet jaarlijks uitgevoerd gaan worden door zowel de Europese als Amerikaanse autoriteiten. Ook moet de deal burgers meer inzicht geven in de wijze waarop bedrijven met hun data omspringen.

Definitief is het akkoord nog niet. Zo wordt nog onderhandeld over de wijze waarop de partijen zeker gaan stellen dat de verplichtingen in het verdrag bindend genoeg zijn om te voldoen aan de eisen van het Europees Hof van Justitie. Zo moet nog worden afgesproken welke toegang Amerikaanse inlichtingendiensten krijgen tot de Europese data.

Geen deadline

Jourova noemt geen harde deadline waarop het verdrag definitief moet zijn, maar verwacht dat er tijdens haar bezoek aan de VS medio november forse stappen zijn gezet.

Lees ook
Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen. De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligin1

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin1

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

Microsoft gaat gebruikers de mogelijkheid bieden hun data voortaan buiten de Verenigde Staten op te slaan. Met de maatregel wil Microsoft het voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onmogelijk maken de gebruikers binnen de wet te bespioneren. Het Amerikaanse IT-bedrijf is door de NSA in verlegenheid gebracht nadat bleek dat ook het interne ser1