Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

spionage

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin heeft.

Schmidt waarschuwt tegenover BusinessWeek dat het opslaan van data buiten de VS geen enkele garantie is dat de NSA de data niet kan inkijken. Microsoft is en blijft immers een Amerikaans bedrijf, dat dus onder de Amerikaanse wetgeving valt. Het is dan ook niet relevant waar data fysiek is opgeslagen.

Foreign Intelligence Surveillance Act

"Zo ver ik weet zorgt de Amerikaanse wetgeving ervoor dat een Amerikaanse server in een ander land net zo goed onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) valt", legt Schmidt uit. "Vraag het Microsoft. Misschien hebben zij een maas in de wet gevonden waardoor dit niet het geval is".

Een woordvoerder van Microsoft wilde niet op de uitspraken van de Google-CEO reageren.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1