Principeakkoord over opvolger Safe Harbour verdrag

De Europese Commissie en Amerikaanse overheid hebben een principeakkoord bereikt over de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Het verdrag moet de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (VS) gaan regelen en de veiligheid van Europese data in de VS waarborgen.

Dit heeft Eurocommissaris Vera Jourova maandag gezegd tegen Europarlementariërs meldt de Wall Street Journal. De Europese Commissie en de Amerikaanse overheid onderhandelen al bijna twee jaar over de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Deze onderhandelingen zijn in een versnelling terecht gekomen nadat het bestaande Safe Harbour verdrag begin deze maand door Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Het verdrag zou de veiligheid van data van Europese burgers in de Verenigde Staten onvoldoende waarborgen.

Jaarlijkse controle op inlichtingendiensten

Nu is er dus een principeakkoord bereikt over de opvolger van het verdrag. Onderdeel van het akkoord is een controle op de wijze waarop inlichtingendiensten zich toegang verschaffen tot data van burgers. Deze controle moet jaarlijks uitgevoerd gaan worden door zowel de Europese als Amerikaanse autoriteiten. Ook moet de deal burgers meer inzicht geven in de wijze waarop bedrijven met hun data omspringen.

Definitief is het akkoord nog niet. Zo wordt nog onderhandeld over de wijze waarop de partijen zeker gaan stellen dat de verplichtingen in het verdrag bindend genoeg zijn om te voldoen aan de eisen van het Europees Hof van Justitie. Zo moet nog worden afgesproken welke toegang Amerikaanse inlichtingendiensten krijgen tot de Europese data.

Geen deadline

Jourova noemt geen harde deadline waarop het verdrag definitief moet zijn, maar verwacht dat er tijdens haar bezoek aan de VS medio november forse stappen zijn gezet.

Lees ook
Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Wie met gevoelige documenten werkt moet goed op zijn beveiliging letten. Alleen een virusscanner installeren is niet voldoende. Een keylogger, een oplossing die de toetsaanslagen op een machine registreert, is bijvoorbeeld beschikbaar in zowel een softwarematige als hardwarematige variant. De hardwarematige variant wordt door antivirussoftware nie1

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1