Principeakkoord over opvolger Safe Harbour verdrag

De Europese Commissie en Amerikaanse overheid hebben een principeakkoord bereikt over de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Het verdrag moet de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (VS) gaan regelen en de veiligheid van Europese data in de VS waarborgen.

Dit heeft Eurocommissaris Vera Jourova maandag gezegd tegen Europarlementariërs meldt de Wall Street Journal. De Europese Commissie en de Amerikaanse overheid onderhandelen al bijna twee jaar over de opvolger van het Safe Harbour verdrag. Deze onderhandelingen zijn in een versnelling terecht gekomen nadat het bestaande Safe Harbour verdrag begin deze maand door Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Het verdrag zou de veiligheid van data van Europese burgers in de Verenigde Staten onvoldoende waarborgen.

Jaarlijkse controle op inlichtingendiensten

Nu is er dus een principeakkoord bereikt over de opvolger van het verdrag. Onderdeel van het akkoord is een controle op de wijze waarop inlichtingendiensten zich toegang verschaffen tot data van burgers. Deze controle moet jaarlijks uitgevoerd gaan worden door zowel de Europese als Amerikaanse autoriteiten. Ook moet de deal burgers meer inzicht geven in de wijze waarop bedrijven met hun data omspringen.

Definitief is het akkoord nog niet. Zo wordt nog onderhandeld over de wijze waarop de partijen zeker gaan stellen dat de verplichtingen in het verdrag bindend genoeg zijn om te voldoen aan de eisen van het Europees Hof van Justitie. Zo moet nog worden afgesproken welke toegang Amerikaanse inlichtingendiensten krijgen tot de Europese data.

Geen deadline

Jourova noemt geen harde deadline waarop het verdrag definitief moet zijn, maar verwacht dat er tijdens haar bezoek aan de VS medio november forse stappen zijn gezet.

Lees ook
Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiseringsnetwerk waarmee gebruikers anoniem op internet kunnen surfen. Het gebruik van het Tor-netwerk is echter geen garantie dat de identiteit van de gebruikers daadwerkelijk geheim blijft. De gebruiker moet zijn manier van surfen ook aanpassen en goed opletten waar gegevens worden achtergelaten of wordt ingelogd. An1

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT roept de overheid op meer openheid te geven over de informatieverzoeken die in het kader van strafrechtelijk onderzoek bij ICT-bedrijven worden ingediend. Bedrijven mogen van de overheid geen uitspraken doen over deze verzoeken om het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te zitten. Vanuit de maatschappij is echter juist vraag naa1

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

Veel burgers zijn boos over de spionagepraktijken van overheden. Het is dan ook opvallend dat meer dan de helft van de burgers geen enkele maatregelen neemt om zijn online veiligheid te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid. Het onderzoek is onderdeel van Cyber Streetwise, een campagne die door de Britse overheid is opge1