NSA-spionage reden voor Duitse overheid om contract met Verizon op te zeggen

De onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de Amerikaanse telecomprovider Verizon een grote opdracht gekost. De Duitse overheid maakt bekend het contract met Verizon te verbreken wegens de werkwijze van de NSA.

Dit heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. In Duitsland is veel onrust ontstaan over de praktijken van de NSA. Zo zou de geheime dienst volgens documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd. De Duitse overheid heeft hierop een garantie van de Verenigde Staten (VS) gevraagd dat de NSA geen cyberspionage meer zou uitvoeren binnen de Duitse landsgrenzen. De VS wilde deze garantie echter niet geven. Ook wilde Merkel inzage in de afgeluisterde gesprekken. De VS wilde ook aan dit verzoek geen gehoor geven.

Als reactie hierop besloot Duitsland de IT-systemen van de Duitse overheid onder de loep te nemen. Dit heeft er nu dus toe geleid dat de Duitse overheid het contract met het Amerikaanse Verizon opzegt. In een verklaring wijst het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op de relatie tussen bedrijven en de NSA. Dit zou voor het land reden zijn zeer kritisch te kijken naar IT-bedrijven waarmee de Duitse overheid in zee gaat. Het contract van Verizon wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door Deutsche Telekom.

Lees ook
Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbehee1

SurePay's Developer Portal helpt banken en bedrijven fraude te voorkomen

SurePay's Developer Portal helpt banken en bedrijven fraude te voorkomen

SurePay, de uitvinder van de IBAN-Naam Check, introduceert een Developer Portal. Bedrijven en overheidsorganisaties zijn steeds meer bezig met fraudepreventie.