VS willen Duitse bondskanselier Merkel geen inzage geven in afgeluisterde gesprekken

spionage

De Verenigde Staten (VS) zijn niet bereid de Duitse bondskanselier Angela Merkel inzage te geven in het dossier dat de inlichtingendienst NSA over haar heeft samengesteld. Ook vragen van de Duitse overheid over de werkwijze worden niet beantwoord. Dit meldt The Guardian. De beslissing van de VS komt de toch al onder druk staande relatie tussen de Duitsers en Amerikanen niet ten goede.

Onthullingen van Edward Snowden brachten vorig jaar aan het licht dat de NSA de Duitse bondskanselier heeft afgeluisterd. Als verweer stelde James Clapper, verantwoordelijk voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat ook Amerikaanse leiders worden afgeluisterd. Merkel eiste echter opheldering van de Amerikanen. De Amerikaanse president Barack Obama liet in oktober 2013 al weten dat de VS gesprekken van Merkel niet langer afluistert. Ook zouden er geen plannen zijn het bespioneren van de bondskanselier op een later moment weer op te pakken.

Anti-spionage overeenkomst

Tegelijkertijd weigeren de Verenigde Staten echter een overeenkomst met Duitsland af te sluiten waarin wordt vastgelegd dat beide landen elkaar niet zullen bespioneren. De Amerikanen zijn namelijk van mening dat Duitsland niet de informatie die noodzakelijk is voor het afsluiten van een dergelijk verdrag beschikbaar wil stellen.

Duitsland is al langer kritisch over de werkwijze van de NSA. Het land vroeg voordat bekend werd dat hun bondskanselier werd afgeluisterd opheldering over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst. Deze vragen zijn tot op de dag van vandaag echter nooit beantwoord.

Bezoek van Merkel

Het bezoek van Merkel aan de VS dat over drie weken op de planning staat is bedoeld om de relatie met tussen beide landen te verbeteren. De weigering van de Amerikanen het dossier van Merkel aan de Duitsers te overhandigen doet deze verzoening uiteraard geen goed. Het bezoek gaat vooralsnog echter wel gewoon door.

Meer over
Lees ook
Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

Tweede Kamer uit zorgen over uitbesteden communicatiediensten aan buitenlandse partijen

De Tweede Kamer is bezorgd over het uitbesteden van cruciale communicatiediensten van de overheid aan buitenlandse providers. Kamerleden vrezen dat gevoelige overheidsdiensten hierdoor afgeluisterd kunnen worden door buitenlandse inlichtingendiensten. Meerdere Tweede Kamerleden uiten hun zorgen tegenover De Telegraaf. Het kabinet neemt nog dit ja1

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

Een voormalig medewerker van Booz Allen Hamilton is officieel aangeklaagd wegens datadiefstal. Bij de man werd eerder 50 terabyte aan geheime documenten die zouden zijn gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aangetroffen. Dit meldt CNN. De verdachte was net als klokkenluider Edward Snowden werkzaam voor consultancy firma Booz Allen Ha1

E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

E-mailaccounts van ECB-directeur Draghi en Italiaanse premier Renzi gekraakt

Een Italiaanse broer en zus zijn gearresteerd op verdenking van het hacken van e-mailaccounts van duizenden personen. Het tweetal zou onder andere hebben ingebroken op e-mailaccounts van de directeur van de Europese Bank Mario Draghi en de voormalig Italiaanse premier Matteo Renzi. Dit meldt onder andere persbureau Reuters. Het tweetal zou met beh1