Nationale Politie geïnteresseerd in spionagesoftware Hacking Team

spionage

De Nationale Politie in Nederland blijkt geïnteresseerd te zijn in de spionagesoftware van Hacking Team. De Nationale Politie blijkt afgelopen maandag een afspraak te hebben gehad bij Hacking Team voor een demonstratie van de software.

Hacking Team is een Italiaans bedrijf dat spionagesoftware levert aan overheden. Deze software stelt overheden en opsporingsinstanties in staat digitale apparaten te hacken om gebruikers te kunnen monitoren. De software kan hierdoor worden ingezet om (cyber)criminelen en terroristen op te sporen, maar ook om dissidenten in de gaten te houden.

Hack

Het bedrijf werd onlangs gehackt, waarbij 400GB aan interne data werd buitgemaakt. Hacking Team stelt zijn software alleen te leveren aan landen die mensenrechten respecteren. Uit de gestolen data blijkt echter onder andere dat het bedrijf software levert aan Saudi-Arabië en Egypte, waarover Amnesty International kritisch is wat betreft mensenrechten.

Ook opvallend is dat landen waar officieel een embargo tegen is afgekondigd toch klant zijn bij het bedrijf. Het gaat hierbij onder andere om Rusland en Sudan. Beide landen krijgen van Hacking Team overigens geen ondersteuning van de software.

Zero-day kwetsbaarheden

Onlangs bleek ook dat Hacking Team over zero-day kwetsbaarheden in zowel Windows als Flash gebruikt om apparaten binnen te kunnen dringen. Een kwetsbaarheid van Flash die in de gestolen data naar boven kwam wordt inmiddels actief misbruikt in het ‘wild’.

Meer over
Lees ook
‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

Russische staatshackers hebben beveiligingssoftware van Kaspersky Lab gehackt en deze software omgebouwd tot een zoekmachine. Deze zoekmachine stelde hen in staat systemen van gebruikers wereldwijd te doorzoeken op gevoelige informatie van bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid. Medewerkers van een Israëlische inlichtingendienst ontdekten de spionag1

VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

Overheidsdiensten en -agentschappen mogen niet langer IT-producten van Kaspersky Lab gebruiken en moeten de software van hun systemen verwijderen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekend gemaakt. Aanleiding voor de maatregelen zijn zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische i1

Details uitgelekt over Britse plannen voor massasurveillance

Details uitgelekt over Britse plannen voor massasurveillance

De Britse overheid wil telecomproviders verplichten technische maatregelen door te voeren om het mogelijk te maken verdachten nagenoeg in real-time te kunnen monitoren. Dit blijkt uit een uitgelekte consultatie die hoort bij de Britse Regulation of Investigatory Powers Act 2016. De Regulation of Investigatory Powers Act 2016 is een wet die in dec1