Nationale Politie geïnteresseerd in spionagesoftware Hacking Team

spionage

De Nationale Politie in Nederland blijkt geïnteresseerd te zijn in de spionagesoftware van Hacking Team. De Nationale Politie blijkt afgelopen maandag een afspraak te hebben gehad bij Hacking Team voor een demonstratie van de software.

Hacking Team is een Italiaans bedrijf dat spionagesoftware levert aan overheden. Deze software stelt overheden en opsporingsinstanties in staat digitale apparaten te hacken om gebruikers te kunnen monitoren. De software kan hierdoor worden ingezet om (cyber)criminelen en terroristen op te sporen, maar ook om dissidenten in de gaten te houden.

Hack

Het bedrijf werd onlangs gehackt, waarbij 400GB aan interne data werd buitgemaakt. Hacking Team stelt zijn software alleen te leveren aan landen die mensenrechten respecteren. Uit de gestolen data blijkt echter onder andere dat het bedrijf software levert aan Saudi-Arabië en Egypte, waarover Amnesty International kritisch is wat betreft mensenrechten.

Ook opvallend is dat landen waar officieel een embargo tegen is afgekondigd toch klant zijn bij het bedrijf. Het gaat hierbij onder andere om Rusland en Sudan. Beide landen krijgen van Hacking Team overigens geen ondersteuning van de software.

Zero-day kwetsbaarheden

Onlangs bleek ook dat Hacking Team over zero-day kwetsbaarheden in zowel Windows als Flash gebruikt om apparaten binnen te kunnen dringen. Een kwetsbaarheid van Flash die in de gestolen data naar boven kwam wordt inmiddels actief misbruikt in het ‘wild’.

Meer over
Lees ook
Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) maakt de samenleving niet veiliger. Dit stellen 38 cybersecurityonderzoekers, computerwetenschappers en security professionals in een open brief. De experts die de open brief hebben ondertekend stellen dat het publieke debat over de nieuwe Wiv te simpel geframed is, aangezien het nadruk ligt1

Nederlandse politie hoeft geen openheid te geven over gebruik spionagesoftware

De Nederlandse politie is niet verplicht meer informatie openbaar te maken over het gebruik van spionagesoftware. Dit oordeelt de Raad van State. Privacyorganisatie Bits of Freedom vroeg eerder via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) informatie op over het gebruik van spionagesoftware door de Nederlandse politie. Een deel van de opgevraagde informatie werd door de politie vrijgegeven. Bits of Freedom wil echter inzicht in meer informatie en stapte naar de rechter om de politie te dwingen meer informatie openbaar te maken. 'Openbaarmaking kan onderzoeken belemmeren' De rechter stelde in 2011

Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

Het aantal digitale spionageaanvallen door overheden op Europese bedrijven en instellingen neemt toe. Naast gerichte aanvallen stijgt ook het aantal ongerichte cyberaanvallen met als doel zoveel mogelijk instanties te raken en schade aan te richten. Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag over 2017. De1