Nationale Politie geïnteresseerd in spionagesoftware Hacking Team

spionage

De Nationale Politie in Nederland blijkt geïnteresseerd te zijn in de spionagesoftware van Hacking Team. De Nationale Politie blijkt afgelopen maandag een afspraak te hebben gehad bij Hacking Team voor een demonstratie van de software.

Hacking Team is een Italiaans bedrijf dat spionagesoftware levert aan overheden. Deze software stelt overheden en opsporingsinstanties in staat digitale apparaten te hacken om gebruikers te kunnen monitoren. De software kan hierdoor worden ingezet om (cyber)criminelen en terroristen op te sporen, maar ook om dissidenten in de gaten te houden.

Hack

Het bedrijf werd onlangs gehackt, waarbij 400GB aan interne data werd buitgemaakt. Hacking Team stelt zijn software alleen te leveren aan landen die mensenrechten respecteren. Uit de gestolen data blijkt echter onder andere dat het bedrijf software levert aan Saudi-Arabië en Egypte, waarover Amnesty International kritisch is wat betreft mensenrechten.

Ook opvallend is dat landen waar officieel een embargo tegen is afgekondigd toch klant zijn bij het bedrijf. Het gaat hierbij onder andere om Rusland en Sudan. Beide landen krijgen van Hacking Team overigens geen ondersteuning van de software.

Zero-day kwetsbaarheden

Onlangs bleek ook dat Hacking Team over zero-day kwetsbaarheden in zowel Windows als Flash gebruikt om apparaten binnen te kunnen dringen. Een kwetsbaarheid van Flash die in de gestolen data naar boven kwam wordt inmiddels actief misbruikt in het ‘wild’.

Meer over
Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1