Nationale Politie geïnteresseerd in spionagesoftware Hacking Team

spionage

De Nationale Politie in Nederland blijkt geïnteresseerd te zijn in de spionagesoftware van Hacking Team. De Nationale Politie blijkt afgelopen maandag een afspraak te hebben gehad bij Hacking Team voor een demonstratie van de software.

Hacking Team is een Italiaans bedrijf dat spionagesoftware levert aan overheden. Deze software stelt overheden en opsporingsinstanties in staat digitale apparaten te hacken om gebruikers te kunnen monitoren. De software kan hierdoor worden ingezet om (cyber)criminelen en terroristen op te sporen, maar ook om dissidenten in de gaten te houden.

Hack

Het bedrijf werd onlangs gehackt, waarbij 400GB aan interne data werd buitgemaakt. Hacking Team stelt zijn software alleen te leveren aan landen die mensenrechten respecteren. Uit de gestolen data blijkt echter onder andere dat het bedrijf software levert aan Saudi-Arabië en Egypte, waarover Amnesty International kritisch is wat betreft mensenrechten.

Ook opvallend is dat landen waar officieel een embargo tegen is afgekondigd toch klant zijn bij het bedrijf. Het gaat hierbij onder andere om Rusland en Sudan. Beide landen krijgen van Hacking Team overigens geen ondersteuning van de software.

Zero-day kwetsbaarheden

Onlangs bleek ook dat Hacking Team over zero-day kwetsbaarheden in zowel Windows als Flash gebruikt om apparaten binnen te kunnen dringen. Een kwetsbaarheid van Flash die in de gestolen data naar boven kwam wordt inmiddels actief misbruikt in het ‘wild’.

Meer over
Lees ook
G DATA: ’Geen software, hardware of besturingssysteem is veilig voor de CIA’

G DATA: ’Geen software, hardware of besturingssysteem is veilig voor de CIA’

Klokkenluidersplatform WikiLeaks heeft onlangs met de Vault7 documenten een inkijk gegeven in de hackpraktijken van de CIA tussen 2013 en 2016. De documenten expliciet melding van iPhones, Android-apparaten, Linux, Windows en smart-tv’s als doelwitten. Ook security-fabrikanten worden in de documenten genoemd. Het lijkt erop dat er geen software, h1

‘Geen aanwijzingen voor Russische aanvallen op Belgische overheidsinstellingen’

‘Geen aanwijzingen voor Russische aanvallen op Belgische overheidsinstellingen’

Belgische overheidsinstellingen worden net als Nederlandse overheden zijn steeds vaker doelwit van cyberaanvallen. In tegenstelling tot Nederland zijn er in België echter geen aanwijzingen dat deze aanvallen afkomstig zijn uit Rusland. Dit zegt Managing Director van het Centrum voor Cybersecurity België Miguel De Bruycker tegen De Tijd, meldt HLN1

AIVD bezorgd over groeiende aantal cyberaanvallen uit Rusland, China en Iran

AIVD bezorgd over groeiende aantal cyberaanvallen uit Rusland, China en Iran

De Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich grote zorgen over het groeiend aantal cyberaanvallen door landen als Rusland, China en Iran. In de laatste helft van 2016 zijn vanuit deze landen honderden cyberaanvallen uitgevoerd op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven. Dit zegt hoofd van de AIVD Rob Bertholee in een int1