Marktplaats geeft informatie over gebruikers door aan Belastingdienst

Belastingdienst

Marktplaats geeft informatie over gebruikers door aan de Belastingdienst. Deze informatie zou de Belastingdienst helpen burgers op te sporen die belasting ontduiken door geen belasting te betalen over geld dat zij verdienen met handel op marktplaats.

RTL Nieuws heeft een protocol in handen waarin precies staat uitgelegd hoe de Belastingdienst informatie kan opvragen bij Marktplaats. Dit blijkt al sinds 2010 mogelijk te zijn. De Belastingdienst kan een gestandaardiseerd formulier invullen om van een persoon de gebruikersnaam, e-mailadres, postcode, IP-adres en datum van aanmelding op Marktplaats op te vragen. Indien doorgegeven door de gebruiker zijn ook het telefoonnummer en het adres van een gebruiker beschikbaar voor de Belastingdienst. Daarnaast kan de Belastingdienst de geschiedenis van alle advertenties die iemand op Marktplaats heeft geplaatst opvragen. Dit overzicht gaat tot vier jaar terug.

Uit het nieuws houden

Het lijkt erop dat de Belastingdienst en Marktplaats bewust hebben geprobeerd de overeenkomst uit het nieuws te houden. In het protocol staat namelijk ook dat de partijen 'niet extern communiceren' over de afspraken. Het document is nu dus alsnog uitgelekt.

De informatie zou met name worden opgevraagd als het naar oordeel van de Belastingdienst in het belang van het onderzoek niet mogelijk is zelf rechtstreeks contact op te nemen met de verdachte. Daarnaast kan de informatie van Marktplaats worden gebruikt om informatie die verdachten zelf doorgeven te controleren. Tot slot helpt de informatie de Belastingdienst de identiteit van onbekende gebruikers vast te stellen.

Verplicht

Een woordvoerder van Marktplaats, Jasper Teijsse, zegt tegen RTL Nieuws dat Marktplaats wettelijk verplicht is de gebruikersinformatie te delen. Het bedrijf zou informatie dan ook niet pro-actief aan de fiscus geven en alleen op aanvraag gegevens delen.

Lees ook
Bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens uit wetsvoorstel

Bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens uit wetsvoorstel

Het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht voor internet- en telecomproviders wordt aangepast. De bewaarplicht gaat alleen betrekking hebben op gebruikersgegevens, waaruit blijkt wie op welk moment van welk IP-adres gebruik heeft gemaakt. Verkeers- en locatiegegevens worden niet bewaard. Verkeersgegevens zijn gegevens die worden verwerkt voor h1

Facebook beperkt toegang van ontwikkelaars tot gebruikersdata

Facebook beperkt toegang van ontwikkelaars tot gebruikersdata

Facebook gaat de toegang van ontwikkelaars tot informatie van gebruikers verder beperken. Ontwikkelaars krijgen niet alleen standaard toegang tot minder data, maar verliezen deze toegang ook indien mensen hun app langer dan drie maanden niet gebruiken. Wie toegang wil krijgen tot meer gedetailleerde informatie, heeft hiervoor toestemming van Faceb1

Ondernemers overwegend tevreden met aanpassingen privacywet

Ondernemers overwegend tevreden met aanpassingen privacywet

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden over de wijzigingen en toevoegingen van de Tweede Kamer aan de nieuwe privacywet. De twee ondernemersorganisaties hadden in de aanloop naar de stemming door de Tweede Kamer over deze zogenoemde Uitvoeringswet AVG (UAVG) op deze wijzigingen aangedrongen. De UAVG is de uitwerking van de Europese privacywet AVG1