Marktplaats geeft informatie over gebruikers door aan Belastingdienst

Belastingdienst

Marktplaats geeft informatie over gebruikers door aan de Belastingdienst. Deze informatie zou de Belastingdienst helpen burgers op te sporen die belasting ontduiken door geen belasting te betalen over geld dat zij verdienen met handel op marktplaats.

RTL Nieuws heeft een protocol in handen waarin precies staat uitgelegd hoe de Belastingdienst informatie kan opvragen bij Marktplaats. Dit blijkt al sinds 2010 mogelijk te zijn. De Belastingdienst kan een gestandaardiseerd formulier invullen om van een persoon de gebruikersnaam, e-mailadres, postcode, IP-adres en datum van aanmelding op Marktplaats op te vragen. Indien doorgegeven door de gebruiker zijn ook het telefoonnummer en het adres van een gebruiker beschikbaar voor de Belastingdienst. Daarnaast kan de Belastingdienst de geschiedenis van alle advertenties die iemand op Marktplaats heeft geplaatst opvragen. Dit overzicht gaat tot vier jaar terug.

Uit het nieuws houden

Het lijkt erop dat de Belastingdienst en Marktplaats bewust hebben geprobeerd de overeenkomst uit het nieuws te houden. In het protocol staat namelijk ook dat de partijen 'niet extern communiceren' over de afspraken. Het document is nu dus alsnog uitgelekt.

De informatie zou met name worden opgevraagd als het naar oordeel van de Belastingdienst in het belang van het onderzoek niet mogelijk is zelf rechtstreeks contact op te nemen met de verdachte. Daarnaast kan de informatie van Marktplaats worden gebruikt om informatie die verdachten zelf doorgeven te controleren. Tot slot helpt de informatie de Belastingdienst de identiteit van onbekende gebruikers vast te stellen.

Verplicht

Een woordvoerder van Marktplaats, Jasper Teijsse, zegt tegen RTL Nieuws dat Marktplaats wettelijk verplicht is de gebruikersinformatie te delen. Het bedrijf zou informatie dan ook niet pro-actief aan de fiscus geven en alleen op aanvraag gegevens delen.

Lees ook
Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Wie met gevoelige documenten werkt moet goed op zijn beveiliging letten. Alleen een virusscanner installeren is niet voldoende. Een keylogger, een oplossing die de toetsaanslagen op een machine registreert, is bijvoorbeeld beschikbaar in zowel een softwarematige als hardwarematige variant. De hardwarematige variant wordt door antivirussoftware nie1

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1