Chinees besturingssysteem moet binnen twee jaar Windows van de troon stoten

vlag-china

China wil in oktober een nieuw zelf-ontwikkeld besturingssysteem lanceren om buitenlandse besturingssystemen zoals Windows te vervangen. Het besturingssysteem wordt in eerste instantie beschikbaar op desktop-computers en moet in een later stadium ook beschikbaar worden op smartphones.

Dit meldt Computerworld op basis van verschillende Chinese media. China is al langer bezig het gebruik van Windows uit te bannen. Eerder dit jaar kondigde het land aan dat Windows 8 niet langer mag worden gebruikt op overheidscomputers. Deze maatregel lijkt een reactie te zijn op het stopzetten van de technische ondersteuning van Windows XP door Microsoft. Windows XP wordt in China nog steeds op grote schaal gebruikt.

Alternatief voor Windows en Android

De Chinese overheid werkt met verschillende softwarebedrijven samen aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet bieden voor zowel Windows als Android, die beide populair zijn in China. De ontwikkeling van het besturingssysteem staat onder leiding van het Chinese softwarebedrijf Network Communications Technology. Ook meerdere Chinese overheidsinstanties zouden betrokken zijn bij het project.

Het nieuwe besturingssysteem van Chinese bodem heeft nog geen officiële naam, maar wordt regelmatig het 'China Operating System' genoemd. De software moet in oktober volledig operationeel zijn, wat betekent dat de ontwikkeling van het besturingssysteem vergevorderd is. Het Aziatische land hoopt dat dit besturingssysteem andere besturingssystemen die in China worden gebruikt binnen twee jaar volledig kan vervangen.

 
Lees ook
Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbehee1

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan de Microsoft Security Copilot Partner Private Preview. Microsoft selecteerde Qualys vanwege de lange ervaring die het bedrijf heeft met de beveiligingsoplossingen, de medewerking die het verleent aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en de hechte relatie.