Akkoord bereikt over Europese databeschermingswet

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese ministers zijn het eens over de nieuwe databeschermingswet, waarmee in de Europese Unie één privacywetgeving wordt ingevoerd. Het gaat om een voorlopig akkoord. De nieuwe wetgeving moet in 2017 van kracht worden.

Sinds 2012 wordt over de Europese databeschermingswet onderhandeld. De wetgeving waarover nu een voorlopig akkoord is bereikt gaat voor alle bedrijven met klanten in de EU gelden, dus ook voor bedrijven die buiten de EU zijn gevestigd. De Europese Commissie benadrukt dat de regelgeving niet alleen zorgt dat de privacy van gebruikers beter wordt beschermd, maar bedrijven ook meer duidelijkheid geeft. Zo hoeven zij voortaan met slechts één overkoepelende databeschermingswet rekening te houden, en niet langer met 28 nationale wetten.

Privacy officer aanstellen

In de nieuwe databeschermingswet zijn grote internetbedrijven en overheden verplicht een ‘data protection officer’ aan te stellen. Deze moet gaan toezien op de naleving van de nieuwe wetgeving. Indien blijkt dat organisaties onzorgvuldig omspringen met data van Europese burgers kunnen nationale privacyorganisaties boetes opleggen. Deze boete kan maximaal 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf bedragen.

Ook wordt de doorgifte van data van Europese burgers aan regeringen buiten de EU strenger gereguleerd. Wie data wil opslaan van Europese kinderen moet hiervoor expliciet toestemming gaan vragen van ouderen. De leeftijd waarvoor dit geldt is niet vastgelegd, maar de bescherming moet gelden voor kinderen met een maximale leeftijd tussen de dertien en zestien jaar.

Recht om vergeten te worden

Ook het ‘recht om vergeten te worden’ wordt in de nieuwe databeschermingswet vastgelegd. IT-gigant Google is in de praktijk al sinds 2014 verplicht gehoor te geven aan verzoeken van Europeanen om schadelijke en niet langer relevante zoekresultaten uit de zoekresultaten van de zoekmachine te verwijderen.

Lees ook
Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

NSA-klokkenluider Edward Snowden is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse parlementsleden Bård Vegar Solhjell en Snorre Valen nomineren Snowden voor de prijs. Solhjell en Valen schrijven dat Snowden een discussie heeft aangewakkerd over surveillance door inlichtingendiensten en vertrouwen in de overheid. De politici stellen dat1

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen. Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijge1