Akkoord bereikt over Europese databeschermingswet

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese ministers zijn het eens over de nieuwe databeschermingswet, waarmee in de Europese Unie één privacywetgeving wordt ingevoerd. Het gaat om een voorlopig akkoord. De nieuwe wetgeving moet in 2017 van kracht worden.

Sinds 2012 wordt over de Europese databeschermingswet onderhandeld. De wetgeving waarover nu een voorlopig akkoord is bereikt gaat voor alle bedrijven met klanten in de EU gelden, dus ook voor bedrijven die buiten de EU zijn gevestigd. De Europese Commissie benadrukt dat de regelgeving niet alleen zorgt dat de privacy van gebruikers beter wordt beschermd, maar bedrijven ook meer duidelijkheid geeft. Zo hoeven zij voortaan met slechts één overkoepelende databeschermingswet rekening te houden, en niet langer met 28 nationale wetten.

Privacy officer aanstellen

In de nieuwe databeschermingswet zijn grote internetbedrijven en overheden verplicht een ‘data protection officer’ aan te stellen. Deze moet gaan toezien op de naleving van de nieuwe wetgeving. Indien blijkt dat organisaties onzorgvuldig omspringen met data van Europese burgers kunnen nationale privacyorganisaties boetes opleggen. Deze boete kan maximaal 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf bedragen.

Ook wordt de doorgifte van data van Europese burgers aan regeringen buiten de EU strenger gereguleerd. Wie data wil opslaan van Europese kinderen moet hiervoor expliciet toestemming gaan vragen van ouderen. De leeftijd waarvoor dit geldt is niet vastgelegd, maar de bescherming moet gelden voor kinderen met een maximale leeftijd tussen de dertien en zestien jaar.

Recht om vergeten te worden

Ook het ‘recht om vergeten te worden’ wordt in de nieuwe databeschermingswet vastgelegd. IT-gigant Google is in de praktijk al sinds 2014 verplicht gehoor te geven aan verzoeken van Europeanen om schadelijke en niet langer relevante zoekresultaten uit de zoekresultaten van de zoekmachine te verwijderen.

Lees ook
Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken

Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer

Wie met gevoelige documenten werkt moet goed op zijn beveiliging letten. Alleen een virusscanner installeren is niet voldoende. Een keylogger, een oplossing die de toetsaanslagen op een machine registreert, is bijvoorbeeld beschikbaar in zowel een softwarematige als hardwarematige variant. De hardwarematige variant wordt door antivirussoftware nie1

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1