'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

spionage

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen.

Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven. Angry Birds is overigens slechts een voorbeeld. De geheime diensten zouden een groot aantal apps afluisteren om informatie te bemachtigen over gebruikers.

Gebruikersprofielen

De NSA zou nauw samenwerken met de GCHQ om informatie die door apps over gebruikers wordt verzameld te onderscheppen en te combineren in een uitgebreid profiel. Hierdoor krijgen de geheime diensten allerlei informatie in handen over gebruikers. Zo zouden zij aan de informatie kunnen afleiden wat de seksuele voorkeur is van een gebruiker.

Apps zijn over het algemeen voorzien van advertenties. Advertentieplatformen verzamelen allerlei informatie over gebruikers om adverteerders te kunnen bedienen. Deze data is echter ook voor geheime diensten van grote waarde. De informatie wordt door de advertentieplatformen vanuit de apps naar eigen servers verstuurd. De NSA en GCHQ tappen deze verbinding af en krijgen hierdoor de verzamelde informatie in handen.

Meer over
Lees ook
Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.