40% meer aanvallen op Android apparaten

android-smartphone

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) - Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) - Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.
Lees ook
‘Mobiele malware raakt ieder bedrijf’

‘Mobiele malware raakt ieder bedrijf’

Ieder bedrijf heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met tenminste één cyberaanval op een mobiel apparaat. De financiële sector en overheden worden het vaakst getroffen door dergelijke aanvallen. Het overgrote merendeel van de aanvallen is gericht op Android-apparaten, al zijn iOS-apparaten hier zeker niet immuun voor. Dit meldt Check Point S1

Nieuwe Android malware maakt slachtoffers in Nederland

Nieuwe Android malware maakt slachtoffers in Nederland

Opnieuw zijn malafide apps ontdekt in de officiële appwinkel voor het Android platform. Het gaat om acht apps, die malware bevat die een banking trojan installeert op getroffen apparaten. Het overgrote deel van de slachtoffers van deze malware lijkt uit Nederland te komen. Dit meldt Lukas Stefanko, malwareonderzoeker bij beveiligingsbedrijf ESET.1

Android malware blijkt miljoenen keren gedownload via Google Play

Nieuwe Android malware heeft weten door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform: Google Play. Het gaat om malware die ongevraagd dure SMS-berichten verstuurd en ongemerkt dure abonnementen in rekening brengt bij gebruikers. De malware is ontdekt door het mobile threat research team van Check Point Software Technologies. De onderzoekers hebben de malware ExpensiveWall genoemd, aangezien deze ondermeer verstopt zit in apps die wallpapers lijken aan te bieden. Een voorbeeld is de app ‘Lovely Wallpaper’. De malware zat verstopt in tenminste 50 verschillende apps, die 1 tot1