Android malware blijkt miljoenen keren gedownload via Google Play

Nieuwe Android malware heeft weten door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform: Google Play. Het gaat om malware die ongevraagd dure SMS-berichten verstuurd en ongemerkt dure abonnementen in rekening brengt bij gebruikers.

De malware is ontdekt door het mobile threat research team van Check Point Software Technologies. De onderzoekers hebben de malware ExpensiveWall genoemd, aangezien deze ondermeer verstopt zit in apps die wallpapers lijken aan te bieden. Een voorbeeld is de app ‘Lovely Wallpaper’. De malware zat verstopt in tenminste 50 verschillende apps, die 1 tot 4,2 miljoen keer zijn gedownload.

Obfuscatietechniek

De malware wijkt af van andere Android malware door het gebruik van een obfuscatietechniek waarbij de malafide code in apps wordt versleuteld. Dit stelde de malware in staat de geautomatiseerde beveiligingstechnologie van Google Play te omzeilen en door te dringen in de officiële appwinkel van het Android platform.

Google is door Check Point op 7 augustus 2017 gewaarschuwd voor het bestaan van de malware, waarna Google alle gerapporteerde samples uit Google Play heeft verwijderd. Binnen enkele dagen werd echter een nieuw exemplaar van de ExpensiveWall malware geüpload naar Google Play. Deze versie werd 5.000 keer gedownload voordat hij door Google uit de appwinkel werd verwijderd.

Niet automatisch verwijderd van apparaten

Check Point waarschuwt gebruikers dat alert te zijn op de malafide apps. Deze zijn weliswaar verwijderd uit Google Play, maar worden niet automatisch verwijderd van apparaten van gebruikers. Een overzicht van alle besmette apps is hier te vinden.

Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

G DATA ziet explosieve toename van Emotet malware

Eerste halfjaar van 2019 zijn meer varianten waargenomen dan in heel 2018  G DATA kondigt aan dat het een explosieve toename ziet van Emotet malware. De onderzoekers van G DATA SecurityLab namen het afgelopen halfjaar meer varianten van de malware waar dan in heel 2018. In het eerste halfjaar van 2019 zag G DATA SecurityLab maar liefst 33.000 varianten,...