Nieuwe Android malware maakt slachtoffers in Nederland

virus-pixabay-geralt

Opnieuw zijn malafide apps ontdekt in de officiële appwinkel voor het Android platform. Het gaat om acht apps, die malware bevat die een banking trojan installeert op getroffen apparaten. Het overgrote deel van de slachtoffers van deze malware lijkt uit Nederland te komen.

Dit meldt Lukas Stefanko, malwareonderzoeker bij beveiligingsbedrijf ESET. Het gaat om malware die uit meerdere lagen is opgebouwd en gebruik maakt van encryptie om detectie te voorkomen. Zodra de malafide apps zijn gedownload gedragen de apps zich ogenschijnlijk normaal om geen argwaan te wekken bij gebruikers. Vervolgens ontsleutelt de malware de eerste payload en voert deze uit. Deze payload ontsleutelt op zijn beurt de tweede payload, en voert deze eveneens uit. Deze processen worden onzichtbaar voor de gebruiker uitgevoerd.

‘Adobe Flash Player’, ‘Adobe Update’ of ‘Android Update’

De derde payload bestaat uit een tweede malafide app, die zonder medeweten van de gebruiker wordt gedownload vanaf een hardcoded URL. Ongeveer vijf minuten nadat deze malafide app is binnengehaald krijgen gebruikers het verzoek de installatie van de app goed te keuren. Om de kans te vergroten dat gebruikers deze toestemming geven is de malware vermomd als bekende software, zoals ‘Adobe Flash Player’, ‘Adobe Update’ of ‘Android Update’.

Bij de installatie van deze tweede malafide app verkrijgt de malware daarnaast alle permissies die het nodig heeft om de vierde en laatste fase van de aanval uit te voeren. Hierbij wordt een mobiele banking trojan genaamd MazarBot geïnstalleerd op het apparaat van slachtoffers. Deze trojan toont een vals inlogscherm om bankgegevens van gebruikers te stelen of valse invulformulieren om creditcardgegevens in handen te krijgen.

Nederlandse slachtoffers

De derde payload van de malware wordt gedownload vanaf een hardcoded URL, die is vermomd via de URL-verkorter Bit.ly. Cijfers van Bit.ly laten zien dat op 14 november de payload bijna 3.000 keer is opgehaald. Opvallend is dat deze verzoeken voor het overgrote deel afkomstig zijn uit Nederland. Meer informatie is beschikbaar in een artikel van ESET op WeLiveSecurity.com.

De afgelopen tijd is meer Android malware ontdekt in Google Play. Zo waarschuwden zowel Malwarebytes, McAfee en Doctor Web deze week ook al voor malware in de officiële appwinkel van het Android platform.

Lees ook
Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Nieuwe versies FinSpy spionagesoftware in omloop

Kaspersky-experts hebben nieuwe versies ontdekt van de geavanceerde kwaadaardige spionagetool FinSpy. Deze varianten werken op iOS en Android-apparatuur en zijn in staat activiteiten te volgen van zo goed als alle populaire berichtendiensten ondanks versleuteling. De nieuwe FinSpy versies wissen bovendien hun sporen beter uit dan vorige versies. Zo...

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

Mac-malware en webapplicatie-exploits winnen aan populariteit

De dreiging van malware groeit, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van WatchGuard Technologies. De securityspecialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62 procent meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke...

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...