40% meer aanvallen op Android apparaten

android-smartphone

Het aantal aanvallen op Android gebaseerde smartphones en tablets is in het tweede kwartaal van 2017 met bijna 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ongeveer 1,7 miljoen Android apparaten per maand zijn doelwit van een cyberaanval.

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Avast. Onderzoekers van het bedrijf ontdekten in het tweede kwartaal per maand gemiddeld 788 nieuwe virussen gericht op Android. Het gaat hierbij om verschillende soorten virussen, waarvan de top 3 er als volgt uitziet:

  • Rooters (22,8%) - Rooters vragen gebruikers om root rechten op een smartphone of gebruiken exploits om root rechten te verkrijgen. Hiermee verkrijgen deze virussen uitgebreide toegang tot het mobiele apparaat van slachtoffers en kunnen aanvallers zowel het slachtoffer bespioneren als informatie stelen.
  • Downloaders (22,76%) - Downloaders, ook wel ‘droppers’ genoemd, maken gebruik van social engineering tactieken om slachtoffers te overtuigen meer malafide apps te installeren. Ook tonen downloaders over het algemeen schermvullende advertenties, zelfs buiten de app zelf. Deze advertenties zijn niet alleen hinderlijk, maar bevatten in veel gevallen ook links naar verdachte websites.
  • Nagemaakte apps (6,97%)- Nagemaakte apps zijn apps die zich presenteren als een legitieme app, maar in werkelijkheid door cybercriminelen zijn ontwikkeld. Deze apps worden ingezet om gebruikers te overtuigen andere apps te downloaden of slachtoffers advertenties voor te schotelen en advertentie-inkomsten voor de aanvallers te genereren.
Lees ook
Samsung gaat ethische hackers belonen

Samsung gaat ethische hackers belonen

Samsung start een beloningsprogramma voor ethische hackers. Het programma is gericht op mobiele apparaten van het bedrijf en bijbehorende software. Het bedrijf betaalt per lek maximaal 200.000 dollar uit. Dit maakt Samsung bekend in een blogpost. Via het beloningsprogramma zegt Samsung te willen profiteren van de vaardigheden en expertise van sec1

‘Digital Driven Transformation’ staat centraal op Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo

‘Digital Driven Transformation’ staat centraal op Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo

Steeds meer bedrijven willen de overstap maken naar een digital first-strategie. De vraag is hoe zij hun organisatie in de richting van een digitaal gedreven transformatie kunnen sturen met oog voor de reële bedreigingen van hackers en phishing. Antwoorden op deze en andere vragen krijgt u op de ICT-beurzen Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo 21

Veel Android-smartphones beschikken niet over recente veiligheidsupdates

Veel Android-smartphones beschikken niet over recente veiligheidsupdates

Op de helft van de Android smartphones is de meest recente beveiligingsupdate een half jaar geleden of eerder beschikbaar gesteld, of geeft het apparaat helemaal geen informatie over veiligheidsupdates. Slechts 5% van de Android smartphones beschikt over de veiligheidsupdates van augustus 2017, de meest recente veiligheidsupdate die Google heeft v1