Bewindslieden en Kamerleden krijgen beveiligde smartphone tijdens werkbezoeken

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geeft bewindslieden en Kamerleden die een werkbezoek brengen aan bepaalde landen een beveiligde smartphone. Het gaat om een Sectra Tiger, een smartphone ontwikkeld door Sectra Communications en is geclassificeerd tot het één na hoogste rubriceringsniveau dat de AIVD en MIVD: ‘Stg. GEHEIM’ (Staatsgeheim Geheim).

Sectra Tiger XS (bron foto: Sectra Communications)

Sectra Tiger XS (bron foto: Sectra Communications)

Dit meldt De Telegraaf. Al langer is bekend dat premier Mark Rutte permanent over een Sectra Tiger beschikt, terwijl de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie over een exemplaar beschikken voor gesprekken met Nederlandse inlichtingendiensten. Nu blijkt dat ministers en staatssecretarissen die naar bepaalde landen afreizen ook een Sectra Tiger tot hun beschikking krijgen. Het gaat ondermeer om China, Rusland en Iran.

Sectra Tiger XS en Sectra Tiger 7401

De Sectra Tiger wordt geleverd door Sectra Communications en is beschikbaar in twee versies: Sectra Tiger XS en Sectra Tiger 7401. De encryptiesystemen van beide varianten zijn compatibel, waardoor communicatie tussen beide modellen mogelijk is. Het apparaat maakt gebruik van standaard telefonienetwerken en versleutelt alle communicatie die op dit netwerk plaatsvindt, ongeacht of het om spraak-, data of sms-communicatie gaat.

De mogelijkheden van de Sectra Tiger zijn door de strenge beveiliging zeer beperkt. Zo biedt het apparaat geen toegang tot internet en is het niet mogelijk aanvullende apps te installeren. Bellen kan alleen naar personen die ook over een Sectra Tiger beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.