Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Toughbook 55 panasonic

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit. Er is bijvoorbeeld toenemende bezorgdheid over de Europese nationale veiligheid, met name wat betreft de bescherming van kritieke nationale infrastructuur. Zo kan een besmetting van de watervoorziening of een cyberaanval op de systemen die deze voorziening controleren een land snel lamleggen en grote gezondheids-, milieu- en economische schade veroorzaken. Het gebruik van versleutelde interne harde schijven is dan ook sterk in opmars in heel Europa.

Uit statistieken blijkt dat elke 53 seconden een laptop wordt gestolen en dat steeds meer werknemers via hun mobiele apparaten toegang hebben tot gevoelige persoonlijke en zakelijke gegevens, met alle mogelijke vervelende gevolgen van dien. De rampscenario’s die met dergelijke risico’s niet ondenkbaar zijn, werden nog eens benadrukt door de cyberaanval eerder dit jaar op een waterzuiveringsinstallatie in Florida, waar een hacker probeerde de hoeveelheid chemische stoffen die aan het water werd toegevoegd te verhogen. De hacker werd op tijd tegengehouden, maar de Europese Unie heeft in 2020 wel besloten via Horizon, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, 38 miljoen euro uit te trekken voor projecten om kritieke infrastructuur te beveiligen tegen cyberdreigingen.
 
Bovendien is gebrekkige beveiliging van apparatuur en systemen niet enkel een zorg van regeringen. Voor het Global Cybersecurity Outlook 2022 rapport heeft het World Economic Forum 120 senior cyber executives geïnterviewd om inzicht te krijgen in hun zakelijke en persoonlijk zorgen. Het falen van de infrastructuur als gevolg van een cyberaanval blijkt  hun grootste persoonlijke zorg. Bijzondere aandacht gaat in dat verband uit naar de beveiliging van de individuele mobiele computerapparatuur die wordt gebruikt voor het opzetten, bewaken en onderhouden van die infrastructuur.
 
Viasat en DAR
Als betrokken leverancier aan de defensiesector heeft Panasonic een nauwe werkrelatie met Viasat. Onlangs is de Viasat Eclypt Core Internal Solid State Drive geïntegreerd in de nieuwste robuuste Toughbook 55 en zijn er plannen ontwikkeld om deze ook te integreren in de Toughbook 40. De Eclypt-technologie van Viasat omvat geavanceerde authenticatie, volledige schijfversleuteling en gegevensopslag in fraudebestendige interne of draagbare hardware die de gegevens beschermt. De schijf wordt via de modulaire universele poort van de notebook geïntegreerd.
 
Viasat DAR producten bieden directe en onzichtbare data-encryptie voor maximaal 128 gebruikers per schijf. Deze producten, zoals de Eclypt Core 600 en Eclypt Freedom 600, bevatten verplichte twee-factor authenticatie en vereisen geen gespecialiseerde computerkennis van gebruikers. De Viasat Eclypt-technologie omvat geavanceerde authenticatie, volledige schijfcodering en gegevensopslag en is gecertificeerd voor gebruik door de NAVO en andere Europese landen. Deze technologie transformeert een Toughbook in een robuuste, fraudebestendige computer om gegevens op te slaan en te beschermen zonder merkbaar nadelig effect op de prestaties van de laptop.
 
"In de toekomst zullen veel meer bedrijven met encryptietechnologie gaan werken. Het beschermen van onze meest waardevolle en gevoelige gegevens is niet alleen iets voor James Bond. De particuliere sector, zoals financiële diensten, en de publieke sector zoals overheidsorganisaties in de gezondheidszorg, hulpdiensten en lokale overheden, wenden zich steeds vaker tot deze oplossingen om de beveiligingsnormen te evenaren die overheden en militairen over de hele wereld al hanteren," zegt Brecht Dhooge, Marketing Manager Mobile Solutions Business Division bij Panasonic Connect.
Lees ook
IGEL stopt hardware productie en gaat samenwerking aan met HP, Lenovo en LG

IGEL stopt hardware productie en gaat samenwerking aan met HP, Lenovo en LG

IGEL maakt bekend dat het stopt met de productie van hardware van eigen merk. Het gaat zich volledig focussen op de levering van het IGEL OS, zijn beheerde besturingssysteem voor endpoints voor moderne hybride werkomgevingen. Hiervoor is het een samenwerking aangegaan met de hardwarefabrikanten HP, Lenovo en LG.

LANCOM introduceert de OX-6400-Serie

LANCOM introduceert de OX-6400-Serie

LANCOM Systems, de Duitse netwerk- en securityspecialist, breidt zijn aanbod van outdoor access points uit met de OX-6400 serie. Deze access points zijn ideaal voor stabiel en professioneel gigabit-WLAN in open ruimtes met veel gelijktijdige gebruikers (high-density). Ook pretparken, stadions, schoolpleinen, parkeergarages, koelhuizen of magazijne1

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1