Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Maarten Oberman - staatsgeheim

Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over gepubliceerd.

Door het onderwerp Staatsgeheim te verklaren werd tenminste de apparatuur, maar ook veel documenten, nota’s of memoranda over de toepassing van cryptografie diep weg-gearchiveerd en vrijwel altijd na afloop van de gebruiks­periode vernietigd.

Het verklaart ook dat een boek als: Onderzoek en ontwikkeling bij KPN, een geschiedenis van de eerste 100 jaar, dit onderwerp totaal gemist heeft. Inmiddels is er geen reden meer waarom deze informatie en daarmee de historie, nu zeventig jaar later, niet bekend zou mogen worden.

De Nederlandse overheid werd zich tijdens WO-II bewust van het belang van de beveiliging van het elektronische berichtverkeer. Het telexnetwerk werd in die tijd steeds meer door de overheid gebruikt. Het werd voor die tijd ervaren als snel. Dat telexnetwerk was toen complexe techniek, dat was echter geen garantie voor de veiligheid van de berichten gedurende de communicatie.

Het crypto-apparaat dat direct na WO-II werd gebruikt voor de beveiliging van de belangrijkste BuZa verbindingen heet de Colex. Hier is nog nooit over gepubliceerd, omdat het allemaal Staatsgeheim was. Dit boek beschrijft de omstandigheden waaronder het systeem en haar opvolger de Ecolex tot stand gekomen is. De verkoop van wat PTT in de jaren 1947-1957 deed werd aan Philips USFA verkocht, ook dat is in detail onderdeel van het boek. De jaren 1958-1965 werden turbulente jaren in het Nederlandse cryptowerkveld.

 

Het boek is te verkrijgen via: www.oberman.nl/boek

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1