Bewindslieden en Kamerleden krijgen beveiligde smartphone tijdens werkbezoeken

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geeft bewindslieden en Kamerleden die een werkbezoek brengen aan bepaalde landen een beveiligde smartphone. Het gaat om een Sectra Tiger, een smartphone ontwikkeld door Sectra Communications en is geclassificeerd tot het één na hoogste rubriceringsniveau dat de AIVD en MIVD: 'Stg. GEHEIM' (Staatsgeheim Geheim).

sectra_tiger_xs

Sectra Tiger XS (bron foto: Sectra Communications)

Dit meldt De Telegraaf. Al langer is bekend dat premier Mark Rutte permanent over een Sectra Tiger beschikt, terwijl de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie over een exemplaar beschikken voor gesprekken met Nederlandse inlichtingendiensten. Nu blijkt dat ministers en staatssecretarissen die naar bepaalde landen afreizen ook een Sectra Tiger tot hun beschikking krijgen. Het gaat ondermeer om China, Rusland en Iran.

Sectra Tiger XS en Sectra Tiger 7401

De Sectra Tiger wordt geleverd door Sectra Communications en is beschikbaar in twee versies: Sectra Tiger XS en Sectra Tiger 7401. De encryptiesystemen van beide varianten zijn compatibel, waardoor communicatie tussen beide modellen mogelijk is. Het apparaat maakt gebruik van standaard telefonienetwerken en versleutelt alle communicatie die op dit netwerk plaatsvindt, ongeacht of het om spraak-, data of sms-communicatie gaat.

De mogelijkheden van de Sectra Tiger zijn door de strenge beveiliging zeer beperkt. Zo biedt het apparaat geen toegang tot internet en is het niet mogelijk aanvullende apps te installeren. Bellen kan alleen naar personen die ook over een Sectra Tiger beschikken.

Meer over
Lees ook
C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

C2 Transfer: veilige bestandsoverdracht voor bedrijven en teams

Synology heeft de beschikbaarheid van C2 Transfer aangekondigd, een nieuwe cloudoplossing voor veilige overdracht van bestanden tussen bedrijven en hun klanten, partners en andere externe partijen.

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1