Wachtwoord voor spionagetools NSA vrijgegeven door cybercriminelen

Cyberspionage (bron: FreeImages.com/St. Mattox)

De cybercrimegroepering The Shadow Brokers geeft een wachtwoord vrij dat toegang biedt tot spionagesoftware van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De aanvallers noemen het vrijgeven van het wachtwoord een vorm van protest tegen de Amerikaanse president Trump.

De groep lekte in augustus 2016 een reeks spionagetools van de NSA. Een deel van deze tools was echter afgeschermd met een wachtwoord, dat door de groep op internet te koop werd aangeboden. Hiervoor zijn echter geen kopers gevonden. Nu heeft de groep besloten het wachtwoord alsnog vrij te geven.

‘Vorm van protest’

In een verklaring op Medium noemt de groep zijn actie ‘een vorm van protest’. De cybercriminelen richten zich in de verklaring op de Amerikaanse president Trump, en stellen dat hij verschillende verkiezingsbeloftes heeft gebroken.

Zowel Motherboard als TechCrunch melden dat het wachtwoord authentiek is. De websites melden echter ook dat de spionagesoftware verouderd is. Klokkenluider Edward Snowden stelt dat de uitgelekte dataset informatie bevat waarmee de NSA de bron van het datalek kan achterhalen. Daarnaast meldt Snowden dat de dataset inderdaad een aantal spionagetools van de NSA bevat, maar lang niet compleet is.

One Response to Wachtwoord voor spionagetools NSA vrijgegeven door cybercriminelen

  1. […] Shadow Brokers, een cybercrimegroepering die eerder NSA-exploits online publiceerden, gaat maandelijks een dump publiceren met exploits. Wie toegang wil krijgen tot deze dump, wordt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.