Wachtwoord voor spionagetools NSA vrijgegeven door cybercriminelen

spionage

De cybercrimegroepering The Shadow Brokers geeft een wachtwoord vrij dat toegang biedt tot spionagesoftware van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De aanvallers noemen het vrijgeven van het wachtwoord een vorm van protest tegen de Amerikaanse president Trump.

De groep lekte in augustus 2016 een reeks spionagetools van de NSA. Een deel van deze tools was echter afgeschermd met een wachtwoord, dat door de groep op internet te koop werd aangeboden. Hiervoor zijn echter geen kopers gevonden. Nu heeft de groep besloten het wachtwoord alsnog vrij te geven.

'Vorm van protest'

In een verklaring op Medium noemt de groep zijn actie ‘een vorm van protest’. De cybercriminelen richten zich in de verklaring op de Amerikaanse president Trump, en stellen dat hij verschillende verkiezingsbeloftes heeft gebroken.

Zowel Motherboard als TechCrunch melden dat het wachtwoord authentiek is. De websites melden echter ook dat de spionagesoftware verouderd is. Klokkenluider Edward Snowden stelt dat de uitgelekte dataset informatie bevat waarmee de NSA de bron van het datalek kan achterhalen. Daarnaast meldt Snowden dat de dataset inderdaad een aantal spionagetools van de NSA bevat, maar lang niet compleet is.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1