Wachtwoord voor spionagetools NSA vrijgegeven door cybercriminelen

spionage

De cybercrimegroepering The Shadow Brokers geeft een wachtwoord vrij dat toegang biedt tot spionagesoftware van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De aanvallers noemen het vrijgeven van het wachtwoord een vorm van protest tegen de Amerikaanse president Trump.

De groep lekte in augustus 2016 een reeks spionagetools van de NSA. Een deel van deze tools was echter afgeschermd met een wachtwoord, dat door de groep op internet te koop werd aangeboden. Hiervoor zijn echter geen kopers gevonden. Nu heeft de groep besloten het wachtwoord alsnog vrij te geven.

'Vorm van protest'

In een verklaring op Medium noemt de groep zijn actie ‘een vorm van protest’. De cybercriminelen richten zich in de verklaring op de Amerikaanse president Trump, en stellen dat hij verschillende verkiezingsbeloftes heeft gebroken.

Zowel Motherboard als TechCrunch melden dat het wachtwoord authentiek is. De websites melden echter ook dat de spionagesoftware verouderd is. Klokkenluider Edward Snowden stelt dat de uitgelekte dataset informatie bevat waarmee de NSA de bron van het datalek kan achterhalen. Daarnaast meldt Snowden dat de dataset inderdaad een aantal spionagetools van de NSA bevat, maar lang niet compleet is.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1