‘Politie komt ICT-kennis tekort voor adequate aanpak cybercrime’

De Nederlandse politie beschikt over onvoldoende kennis en kunde om cybercrime goed te kunnen bestrijden en digitale middelen goed te kunnen inzetten bij de opsporing van cybercriminelen. Dit stelt Wouter Stol, lector cybersafety bij zowel NHL Hogeschool als de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit.

PolitieStol doet zijn uitspraak in het Friesch Dagblad. Stol wijst op de groeiende hoeveelheid cybercriminaliteit in Nederland, wat onder andere in enquêtes onder slachtoffers naar voren komt. Veel criminelen die zich voorheen schuldig maakte aan klassieke misdaden zoals inbraken zijn nu overgestapt op digitale misdaden. Daarnaast worden volgens Stol klassieke misdrijven steeds vaker in een digitaal jasje gehesen. Ook worden digitale misdaden niet alleen gepleegd door cybercriminelen, maar ook door gewone burgers die bijvoorbeeld wraakporno verspreiden.

Tekort aan kennis en kunde

De Nederlandse politie beschikt volgens Stol over specialisten die veel digitale kennis en kunde hebben. Over de breedte schiet de politie op dit vlak echter tekort. Dit heeft meerdere gevolgen. Zo kan cybercriminaliteit door het tekort aan kennis en kunde niet effect worden bestreden en worden kansen die digitalisering voor opsporing biedt niet volledig benut.

Stol pleit daarom voor nieuwe selectiecriteria voor de Nederlandse politie, waarbij digitale bekwaamheid veel aandacht moet krijgen. Hierdoor moet de politie meer digitale kennis en kunde aantrekken, en beter in staat worden cybercriminaliteit te bestrijden.

One Response to ‘Politie komt ICT-kennis tekort voor adequate aanpak cybercrime’

  1. R schreef:

    Onderzoek naar de haalbaarheid van de virtuele/digitale wijkagent http://socialmediadna.nl/virtuele-wijkagent-haalbaar/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.