‘Politie komt ICT-kennis tekort voor adequate aanpak cybercrime’

De Nederlandse politie beschikt over onvoldoende kennis en kunde om cybercrime goed te kunnen bestrijden en digitale middelen goed te kunnen inzetten bij de opsporing van cybercriminelen. Dit stelt Wouter Stol, lector cybersafety bij zowel NHL Hogeschool als de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit.

Stol doet zijn uitspraak in het Friesch Dagblad. Stol wijst op de groeiende hoeveelheid cybercriminaliteit in Nederland, wat onder andere in enquêtes onder slachtoffers naar voren komt. Veel criminelen die zich voorheen schuldig maakte aan klassieke misdaden zoals inbraken zijn nu overgestapt op digitale misdaden. Daarnaast worden volgens Stol klassieke misdrijven steeds vaker in een digitaal jasje gehesen. Ook worden digitale misdaden niet alleen gepleegd door cybercriminelen, maar ook door gewone burgers die bijvoorbeeld wraakporno verspreiden.

Tekort aan kennis en kunde

De Nederlandse politie beschikt volgens Stol over specialisten die veel digitale kennis en kunde hebben. Over de breedte schiet de politie op dit vlak echter tekort. Dit heeft meerdere gevolgen. Zo kan cybercriminaliteit door het tekort aan kennis en kunde niet effect worden bestreden en worden kansen die digitalisering voor opsporing biedt niet volledig benut.

Stol pleit daarom voor nieuwe selectiecriteria voor de Nederlandse politie, waarbij digitale bekwaamheid veel aandacht moet krijgen. Hierdoor moet de politie meer digitale kennis en kunde aantrekken, en beter in staat worden cybercriminaliteit te bestrijden.

Meer over
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1