‘Politie komt ICT-kennis tekort voor adequate aanpak cybercrime’

De Nederlandse politie beschikt over onvoldoende kennis en kunde om cybercrime goed te kunnen bestrijden en digitale middelen goed te kunnen inzetten bij de opsporing van cybercriminelen. Dit stelt Wouter Stol, lector cybersafety bij zowel NHL Hogeschool als de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit.

Stol doet zijn uitspraak in het Friesch Dagblad. Stol wijst op de groeiende hoeveelheid cybercriminaliteit in Nederland, wat onder andere in enquêtes onder slachtoffers naar voren komt. Veel criminelen die zich voorheen schuldig maakte aan klassieke misdaden zoals inbraken zijn nu overgestapt op digitale misdaden. Daarnaast worden volgens Stol klassieke misdrijven steeds vaker in een digitaal jasje gehesen. Ook worden digitale misdaden niet alleen gepleegd door cybercriminelen, maar ook door gewone burgers die bijvoorbeeld wraakporno verspreiden.

Tekort aan kennis en kunde

De Nederlandse politie beschikt volgens Stol over specialisten die veel digitale kennis en kunde hebben. Over de breedte schiet de politie op dit vlak echter tekort. Dit heeft meerdere gevolgen. Zo kan cybercriminaliteit door het tekort aan kennis en kunde niet effect worden bestreden en worden kansen die digitalisering voor opsporing biedt niet volledig benut.

Stol pleit daarom voor nieuwe selectiecriteria voor de Nederlandse politie, waarbij digitale bekwaamheid veel aandacht moet krijgen. Hierdoor moet de politie meer digitale kennis en kunde aantrekken, en beter in staat worden cybercriminaliteit te bestrijden.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1